Da li ste ikada primetili koliko se osećate uzemljeno nakon što ste bosonogi šetali plažom? Ili koliko se osećate okrepljeno nakon igranja sa svojom decom u travi, praveći piknik ili šetajući šumom?

Povezivanje našeg tela sa zemljom, jedan je od najjačih i najbržih načina da se uzemljimo. U trenucima kada imamo puno briga ili se osećamo neuravnoteženo, imamo stvaralačke blokade ili nismo sigurni koju odluku da donesemo, prirodna i odmah dostupna pomoć, može nam stići kroz kreativnu šetnju.

Kreativna šetnja je besplatan alat za prikupljanje ideja, ili za otpuštanje misli koje nam više ne služe. A kako da postaviš nameru tako da iz šetnje izađeš kao novi čovek pišem dalje u tekstu.

Kreativna šetnja
Polako podignite jednu nogu i stavite je ispred druge. Krećite se tako sporo tako da osetite kako se težina pomera sa vaše pete na sredinu stopala, sve do prstiju. Zatim dok se polako krećete sa jedne noge na drugu, obratite pažnju na sve suptilne promene. Osvrnite se na to kako celo telo angažuje svoje mišiće da bi održalo ravnotežu. Posmatrajte težinu tela dok počinje da se pomera. Kukovi se lagano pomeraju s leva na desno, a ramena se povlače unazad. Dok tako koračate, možete staviti ruku na srce i razmišljati o svom stvaralaštvu, šta biste želeli za sebe i svoju budućnost, ili gde je blokada, ali i kako da je rešite.

Sinhronizujte dah
Udahnite dok vam leva noga korača napred. Izdahnite dok vam desna noga korača napred. Udahnite duboko, ritmično i sporo. Što je vaš dah sporiji, sporiji će biti vaši koraci. Što su vaši koraci sporiji, to će vam um biti smireniji.

Koristite mantru
Vrlo jednostavna mantra može pomoći vašem umu da ostane fokusiran na meditaciju hodanja. Jednostavno ponavljanje udah-izdah može biti dovoljno. Ili možete govoriti nešto što je važno za vašu kreaciju, ili delo na kojem trenutno radite.
Svakim korakom koji napravite, otpustite svoje brige, strahove, terete i vratite ih Majci Zemlji. Osetite kako tonu u zemlju, ostavljajući vas lakšim svakim narednim korakom.

Nastavak epizode Kreativna šetnja i kako završiti šetnju zahvalnošću, poslušaj ovde:

Izvor: Sensa/Sofija Borković je umetnica, preduzetnica, mentorka i autorka podkasta Živeti glasno posvećenog kreativnosti i stvaralaštvu. Na mentorskom programu Živeti glasno i krasno, svojim mentijima pomaže da se vrate talentima i ispune sopstvene potencijale (zivetiglasno.com)

BONUS VIDEO: