Mark Goulston, osihijatar "executive coach" i konsultant velikih kompanija, razvio je roces koji s enaziva "hirurška empatija", što porazumeva da se kroz fokusiranu empatiju može mo probiti do srca ljudi i osloboditi ih emocionalnih i psiholoških blokada koje ih sprečavaju da budu srećni. Ima je značajne pozicije na listi najboljih psihijatara u SAD 2004, 2005. i 2009. godine.

"Da biste razumeli kako se neka osoba oseća, potrebno je da se stavite na njegovo mesto, prihvatite njegovo gledište. Ako uspete, možete odmah promeniti dinamiku vaše veze. U ovom trenutku, umesto da zahtevate nešto od osobe, na neki način ste postali on, a to omogućava saradnju i efikasnu komunikaciju." - govori Mark Goulstom.

Prema mišljenju ovog psihijatra, postoji izuzetno brz način da prepoznate da li osoba pati od poremaćaja ličnosti, a vrlo je jednostavan i možete ga primeniti na razgovoru za posao ili na prvom sastanku:

"Pitajte sagovornika šta ga je nerviralo, uznemiravalo ili razočaralo u prošlosti. Pokušajte da razumete koga krivi za taj propust. Da li kaže nešto poput: "Nisam trebao da odustanem od slikanja?" Ili to drugačije formuliše: "Želeo sam da budem umetnik, ali me nisu podržali ni moji roditelji ni moja prva žena?" Ako osoba pati od poremećaja ličnosti, verovatno će početi kriviti druge, a zatim procenite da li se za ovu vezu treba truditi." - ističe psihijatar.

Goluston ovde ističe da osobe sa poremećajem ličnosti retko preuzimaju ogovornost za svoje postupke, već krive druge ljude i okolnosti za vlastite greške. Kada čovek ne stoji iza svojih odluka, pa makar one bile i pogrešne, to može ukazivati na nestabilnu emocionalnu inteligenciju, nezrelost, pa čak i na vid manipulacije. Primenite ovaj metod na nekom od sledećih razgovora!

Izvor: Sensa