Osobe koje se sučavaju sa anksioznim stanjem imaju povećan rizikj od napada panike. Ovo može da se dogodi i ljudima koji nisu anksozni, na primer u situacijama velikog stresa i usled potiskivanja negativnih emocija, ali najčešće se rade kod osoba koje su anksiozne. Često se događa iznenada i neočekivano, a simptomi napda panike mogu narušiti kvalitet života. Osobe koje prolaze kroz napad panike češće, imaju strah od samog napada, što može uzrokovati izolaciju, strah od samoće, smanjeno kretanje itd.

Ovo su 8 karakterističnih simptoma napada panike:

1. Pojava izraženog straha - Čoveku se čini da ga prate, proganjaju ili da će se desiti nešto strašno i nepopravljivo. Karakteristika napada panike je da se pojavljuju niotkuda i nisu nužno uzrokovani onim što se dešava u životu osobe u ovom trenutku.

2. Ubrzani rad srca - Ovaj simptom dodatno uznemirava osobu, jer srce kao da će iskačiti iz grudnog koša, a osoba ima utisak da je sopstveno telo van kontrole.

3. Otežano disanje - Kratak dah i nedostatak daha dodatno zabrinjavaju i pojačavaosećaj panike.

4. Vrtoglavica i mučnina - Još jedan alarmantan simptom napada panike, kada osoba ima probleme sa kretanjem, praćene bolnom mučninom.

5. Promena telesne temperature - Izražava se u prekomernom znojenju ili jakoj drhtavici, koja se javlja veoma naglo i donosi veliku nelagodnost.

6. Drhtanje - javlja s ekao rekacija na druge navedene fizičke simptome i kao posledica straha.

7. Depersonalizacija ili derealizacija - Osoba može doživeti velike promene u svom mentalnom stanju i osećati kao da nema kontrolu nad svojim telom. Derealizacija čini celu situaciju nestvarnom, kao da čovek na sebe i svoj život gleda spolja.

8. Bol u grudima i strah od smrti - Osobe koje imaju napad panike u većini slučaja pmisle da postoji rizik od srčanog udara, javlja se strah od smrti.

Kako sebi pomoći pri napadu panike? Ukoliko primećujete navedene simptome kod sebe, potrebno je da se obratite stručnjaku za pomoć, u vidu psihologa ili psihoterapeuta. Stručno lice vam može dati korisne savete, alate, tehnike, vid terapije koji će pomoći da smanjite učestalost napada panike i situaciju držite pod kontrolom.

Kada se javi napad panike, pokušajte da se saberete i podsetite sebe da su ovi simptomi privremeni. Probajte sledeći red aktivnposti: zastanite, udahnite, posmatrajte oko sebe, odstupite i smirite se. Vežbe dubokog disanja mogu pomoći da ublažite simptome napada panike. Udahnite i izdahnite šest sekundi - ovo će pomoći da smirite um i telo.

Posmatrajte svoja osećanja i senzacije, obratite pažnju na svako od njih, a zatim ih pustite da prođu pored vas. Odmaknite se i pokušajte da sagledate svoju situaciju sa distance. Razmislite šta biste rekli prijatelju koji je, na primer, imao napad panike? Razmislite da li su vaše misli zaista u skladu sa realnom situacijom. Zatim se oslobodite ovih misli i umirite se.

Izvor: Sensa