Dnevna soba je središte svakog doma, prostor u kojem provodimo najviše vremena sa porodicom, deo u kojem razgovaramo, družimo se, opuštamo... Zato je važno da se potrudimo da u ovom delu doma uskladimo energiju. Postoje greške koje mnogi prave, a koje nepovoljno utiču na energetsku atmosferu u domu, privlače negativnu energiju i nesreću - ističu feng šui stručnjaci. Evo šta treba da izbegnete:

1. Nepravilno postavljen nameštaj - Prema feng šuiju, či energija treba slobodno da cirkuliše u prostoru kuće. Kada uređujete nameštaj, ne zaboravite na lokaciju vrata. Ovo posebno važi za velike predmete koje često koristite. Na primer, sto treba da bude postavljen tako da možete da vidite vrata dok radite, ali da niste direktno ispred njih. Po istom principu vredi postaviti krevet i sofu.

2. Zatrpan prostor - Bez obzira da li se pridržavate pravila feng šuija ili ne, s vremena na vreme potrebno je da se oslobodite starih stvari. One zauzimaju prostor i, prema kineskoj filozofiji, blokiraju kretanje energije. Raščistite police, ormare, fioke i napravite mesta za sve, od knjiga i časopisa do daljinskih upravljača i ključeva za TV. Previše nameštaja i dekora ne samo da blokira protok energije, već vas jednostavno sprečava da se slobodno krećete po kući. Pokušajte da oslobodite što više prostora.

3. Nemate biljke - Uravnotežen prostor povezan je sa prirodnim okruženjem - ne postoji ništa bolej za energiju nego dah prirode u prostoru. Detalji su ti koji unose dinamiku u unutrašnjost. Žive biljke će biti najbolje rešenje: dodaće jarke boje, ali u isto vreme neće privući svu pažnju na sebe. Saksije za cveće se mogu postaviti bilo gde, od prozorske daske u dnevnoj sobi do police u hodniku ili kupatilu.

4. Neravnoteža elemenata prirode - Feng šui razlikuje pet elemenata prirode: vatru, zemlju, metal, drvo i vodu. Oni mogu biti fizički prisutni u enterijeru, na primer, u detaljima nameštaja i dekoracije, ili se mogu koristiti boje i oblici u dizajnu, simbolizujući određeni element.

5. Predmeti sa negativnom energijom - Jedan od zadataka feng šuija jeste da zaštite kuću od negativne energije. Oslobodite se stvari koje vam izazivaju neprijatne asocijacije ili koje više nemaju vrednost. Zamenite ih onim što vam zaista donosi radost.

Izvor: Sensa