Da li ste već probali Jinjogu? Ako ste umorni i žudite za energijom, ili previše stimulisani nemirnim umom, mogla bi biti pravo rešenje za vas.

Moj motiv za pisanje ovog članka je da navedem svakog ko još nije probao Jin jogu, ili još nije ubeđen u njene dobrobiti, da je proba! Zašto? Zato jer je osećaj nakon vežbanja Jin joge neverovatan!

Dobrobiti redovnog vežbanja Jin joge:

  • Smiruje i balansira telo i duh
  • Smanjuje stres i anksioznost
  • Povećava cirkulaciju
  • Poboljšava fleksibilnost
  • Oslobađa vezivno tkivo i poboljšava pokretljivost zglobova
  • Balansira unutrašnje organe i poboljšava protok energije ili životne snage

Jin yoga je bazirana na Taoist konceptu jina i janga, suprotnim i komplementarnim principima u prirodi. Jin je stabilan, nepokretan, skriveni aspekt stvari; jang je promena, kretanje, otkriveni aspekt. U telu, relativno nesavitljiva vezivna tkiva (tetive, ligamenti, vlaknasta vezivna tkiva) su jin, dok su pokretniji i savitljiviji mišići i krv, jang.

Čas Jin joge obično se sastoji od serije dugih, pasivnih položaja na podu koji uglavnom deluju na niži deo tela – bokove, karlicu, unutrašnjost butina, niži deo kičme. Ovi delovi su posebno bogati vezivnim tkivima. U položaju se ostaje do pet minuta, nekada i duže.

Jin joga je za vas ukoliko ste umorni i žudite za energijom ili ako ste previše stimulisani i imate previše energije; ako vam je um previše aktivan ili je vaš nivo energije nepostojan.

Živimo u svetu u kojem smo bombardovani stimulansima, stimulansima koji su na raspolaganju 24/7. Veoma je lako završiti bez isključivanja uopšte – završtiti sa umom koji je neprestano zauzet procesiranjem informacija koje su bačene na njega. Bez obzira da li je informacija dobra, korisna ili nepotrebna, nema veze, um i dalje mora da se suočava sa njima. Um postaje naviknut na tu količinu informacija i počinje da žudi za stimulansima ukoliko postane spokojan. Tako završimo pretražujući, tražeći stvari; bez obzira šta, sve dok popunjavamo praznine. Praznine koje bi u stvari trebalo da ostavimo praznim da nađemo neku vrstu opuštanja – da um napravi pauzu i da samo budete.

Bilo koja vrsta dinamične joge zadovoljava ovaj aspekt održavanja naše zauzetosti. Iako um može da se umiri kao rezultat aktivne vežbe, i dalje hranimo deo nas koji žudi za intenzitetom i želi da bude stimulisan. Samo se dešava da smo sebi našli zdraviji stimulans! Ne kažem da treba odbaciti dinamičnujogu, samo mislim da je dobra ideja da se takođe balansiraju ekstremno aktivni aspekti života, a odličan način da se to uradi je kroz Jin jogu.

PageBreak

Jin joga za lečenje tela ui duše

Jin joga deluje na jin tkiva – takođe poznata kao vezivna tkiva. Vezivno tkivo najbolje reaguje na spor, stabilan teret zbog čega se duže zadržavamo u položajima. Ako nežno zategnete vezivno tkivo držanjem jin poze duže vremena na ovaj način, telo će reagovati tako što će ga učiniti dužim i jačim – što je upravo ono što želite. Zapamtite, princip vežbe je da se tkivo optereti tako da telo reaguje njegovim jačanjem.

Različite Jin joga poze stimulišu i uklanjaju blokade u miofacijalnim meridijanima tela. Ovo ima efekat balansiranja unutrašnjih organa i sistema tela. Različite Jin joga poze stimulišu i uklanjaju blokade u miofacijalnim meridijanima tela. Ovo ima efekat balansiranja unutrašnjih organa i sistema tela. Jin joga zahteva od mišića da se opuste oko vezivnih tkiva u cilju zatezanja, tako da sve joga poze ne mogu biti urađene bezbedno ili efikasno prilikom vežbanja Jin stila. Zato Jin asane imaju različita imena prilikom vežbanja u Jin stilu.

Na primer, Baddha Konasana (poza uvezanog trougla) na Hatha ili Aštanga joga času uključuje istezanje kičme, zatezanje mišića i uključivanje mičića nogu i abdomena za savijanje torza napred ka nogama. Dok u sličnoj verziji Jin stila – Leptir –, mišići su opušteni, kičma prirodno povijena tako da glava ide ka kolenima pre nego prema stopalima dok se telo oslobađa.

Postajati miran u pozi i ostajati tako neko vreme stvara one praznine o kojima sam pričala ranije. Njihovim održavanjem praznim stvara se prostor za bilo šta što hoće da se pojavi. Uznemirenost, sreća, tuga, dosada, na primer. Sve što potiskujete ekstremnim aktivnostima u svom životu. Jin joga Vam daje vreme i prostor da dozvoli ovim osećanjima da budu tu. Emocije, misli, osećanja koje ste držali u senci.

Uopšteno govoreći, tokom časa Jin joge instruktor će vas ohrabriti da dopustite svim ovim osećanjima da budu prisutna, ali da se ne identifikujete sa njima. Instruktor će Vas voditi da postanete posmatrač svega što nastane u tom prostoru. Sve te emocije stavljene na stranu, osećanja i utisci sada imaju šansu da se pojave. Niste svesni koliko je energije potrebno telu da sve to drži potisnutim. Tako da oslobađanje koje dobijate puštanjem svega napolje može isto tako biti veliko.

Učite da posmatrate samo čiste fizičke utiske emocija, bez uplitanja u priče o tim emocijama.

Takve priče obično imaju veze sa tim zašto se osećamo tako i tako, čija je greška itd. Samo posmatranje ovih fizičkih utisaka, bez udubljivanja u priče daje tim emocijama i fizičkim senzacijama put van Vašeg sistema. Bukvalno rečeno, otvarate vrata. Na ovaj način čistite um od tih često nesvesnih emocija, i dajete svom sistemu mogućnost da deluje kroz blokade koje su napravile u telu. Kakav divan i tako neophodan proces!

Saveti za praktikovanje Jin Joge:

  • Nađite svoju odgovarajuću granicu: Krećite se polako i nežno u položaj. Nemojte ići pravo u svoj “maksimum” u položaju i nikada se ne istežite toliko daleko da uzrokujete bol.
  • Mir: Svesno pokušajte da se opustite u položaju, i da ostanete mirni, bez previše vrpoljenja ili menjanja položaja.
  • adržite položaj: počnite držanjem položaja 1 do 3 minuta, a zatim produžite na 5 minuta ili duže.

S ljubavlju,
Esther Ekhart

Izvor: Joga portal