Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izborite se sa zimskom melanholijom: joga položaji koji pomažu da se rešite napetosti

Život je zaista krug, i prolazak kroz zimsku melanholiju je samo jedan od njegovih ciklusa. Probajte joga položaje koji pomažu da se oslobodite fizičke i mentalne napetosti...

  Izvor: Foto: Profimedia

Zima je doba za razmišljanje i mirovanje nakon jeseni, ali isto tako može biti i vreme za testiranje našeg fizičkog i emotivnog bića. Srećom, praktikovanjem joge možemo se suprotstaviti nekim od ovih zimskih i sezonskih slabosti.

Tokom zime, hladan vazduh često podstiče fizičku napetost i bol. U kombinaciji sa prazničnim proslavama koje mogu dovesti do razočarenja i sezonske depresije kao rezultat očekivanja koja sami sebi postavimo, sasvim je normalno da utonemo u zimsku melanholiju.

Povezane vesti

Joga je poznata po tome što praktičarima pomaže da snize nivo stresa, podstiče definiciju mišića, povećava fleksibilnost, pa čak doprinosi i smanjenju telesne težine. U ovom članku, razmatramo jogu kao sredstvo za borbu protiv zimske depresije.

Evo nekih uobičajenih efekata zimske melanholije i joga položaji koji joj se suprostavljaju:

Joga položaji za popuštanje fizičke napetosti

1. Položaj noge uz zid

Tokom zime, hladno vreme može usporiti cirkulaciju krvi, tako da praktikovanje poze Noge uz zid u trajanju od nekoliko minuta može pomoći u regulisanju cirkulacije krvi i popuštanju napetosti.

2. Položaj obrnuti trougao

Uvrtanja su odlična za donji deo leđa, ramena i vrat, jer osvežavaju vaše organe novim dotokom krvi. Položaj obrnuti trougao (Parivrtta Trikonasana) upravo to radi dok u isto vreme takođe jača vaše noge i povećava fleksibilnost u kukovima, tetivama kolena i kičme.

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetosti
Izvor: Foto: Profimedia

3. Mačka/Krava tok

Ukočenost u kičmi i leđima zimi je veoma uobičajena, pa možete vežbati Mačka ili Krava tok da bi se povećala fleksibilnost kičme i popustile tenzije u mišićima leđa.

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetosti00006
Izvor: Foto: Profimedia

Joga položaji za menjanje vaše perspektive

4. Stojeći preklop napred

Stojeći preklop napred (Uttanasana), i svi položaji u ovoj seriji su inverzije. Ovo jednostavno znači da vam je glava ispod srca, što pomaže u regulisanju cirkulacije krvi i bukvalno “obrće” vašu perspektivu. Ova poza posebno može imati osećaj zagrljaja, i samim tim biti upravo ono što vam treba ako ste potišteni.

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetosti00001
Izvor: Foto: Profimedia

5. Sveća

Za malo više intenzivnosti, probajte prevrtnje u sveću (Salamba Sarvangasana). Dok nastavljate sa obrtanjem svoje perspektive, stoj na ramenima poboljšava cirkulaciju gornjeg dela tela i mozga dok istovremeno pomaže probavi i smirivanju Vašeg uma.

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetosti00004
Izvor: Foto: Profimedia

6. Stoj na glavi

Ovo je najnaprednija inverzija koju ćemo koristiti u ovoj seriji. Budite sigurni da možete da se bezbedno obrnete naglavačke u položaj Stoj na glavi (Salamba Sirsasana), uz pomoć zida ili bez njega, pre nego što krenete sa vežbanjem. Ova poza smanjuje oticanje nogu, jača abdomen, ramena i kičmu, i pomaže vam da razvijete laserski oštar fokus.

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetosti00003
Izvor: Foto: Profimedia

Joga položaji koji će popraviti rasploženje

7. Položaj Kamila

Položaj Kamila (Ustrasana) otvara čakru srca, širi vaše grudi, i razvija osećaj ranjivosti. Definitivno ćete osetiti rast raspoloženja!

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetosti00005
Izvor: Foto: Profimedia

8. Položaj Boginja

Praktikovanje položaja Boginja (Utkata Konasana) povezuje vas sa vašim esencijalnim i nepromenljivim Sobom integrisanjem vaših gornjih i donjih energetskih centara. Povezivanjem sa vašim velikim-S Sobom, nevažne stvari neće više biti briga i naćićete se na putu svoje istinske sreće.

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetosti00002
Izvor: Foto: Profimedia

9. Položaj Vaga

Položaj Vaga (Tolasana) podići će vaše rasploženje jer se povezujete sa svojom unutrašnjom snagom. Ovaj moćni položaj jača ruke i ručne zglobove, zateže abdomen, i pomaže u smirivanju vašeg uma.

izborite-se-sa-zimskom-melanholijom-joga-polozaji-koji-pomazu-da-se-resite-napetostiddd
Izvor: Foto: Profimedia

Život je zaista krug, i prolazak kroz zimsku melanholiju je samo jedan od njegovih ciklusa. Dok se zima bliži kraju i mi se pripremamo za proleće, možemo prigrliti vreme za nove početke. Nadam se da su vam ovi joga položaji pomogli da se bolje osećate i da su vam ublažili fizičke i mentalne tenzije.

Izvor: Joga portal

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj