U sportu se iznova pojavljuju nove vežbe, discipline i tehnike, posebno kada je reč o cilju da izgubite višak kilograma. Na primer, tehnika dr Fukucudžija poznata je svetu više od godinu dana, a ovaj jedan japanski lekar proveo je više od 10 godina pokušavajući da dokaže efikasnost njegovog načina vežbanja. Prema ovoj metodi, za gubitak težine potrebno je samo ležati na peškiru umotanom u valjak. Zvuči prilično lako, zar ne? Kako tako jednostavna statična vežba utiče na naše telo?

Koja je upotreba Fukucudži metode i zašto je postala popularna?

Pre objavljivanja monografije sa brojnim studijama, dr Fukucudži je dugo proučavao kakve promene se dešavaju u našoj kičmi sa godinama. Doktor je otkrio da se vremenom butna kost i karlične kosti razilaze, intervertebralni diskovi se spljoštavaju, a to dovodi do smanjenja visine i vizuelnog proširenja struka. Zbog toga je japanski doktor odlučio da se u svojoj teoriji fokusira na poboljšanje držanja, što će, pored toga, pomoći da se ispravi figura.

Metoda Fukucudži je stekla popularnost zbog svoje jednostavnosti. To se nikako ne može pripisati iscrpljujućim treninzima, ne zahteva strogi plan ishrane, a tokom vežbe samo treba da ležite leđima na peškiru smotanom u rolnu. Iako ne postoji dokaz da sa ovom praksom možete da smršate, autor vežbi ističe da ona pozitivno utiče na telo na sledeći način:

  • Formira se pravilan položaj kostiju skeleta: kičma, rebra i karlica. Zahvaljujući tome, držanje se ispravlja, bol u leđima može da se smanji
  • Mišićni aparat dolazi u tonus. Leđni mišići se istežu, oslobađaju se grčeva i istezanje u ramenom delu može biti prijatno
  • Poboljšava se disanje, opuštate se
  • Pozitivno deluje na varenje
  • Deluje pozitivno na raspoloženje

Da biste sami isprobali japansku tehniku, biće vam potrebna prostirka za jogu i frotirski peškir dužine oko jedan i po metar. Mora se umotati u čvrstu rolnu i fiksirati trakom, konopcem ili gumicom. Važno je obratiti pažnju na dužinu umotanog peškira: trebalo bi da odgovara širini vaših leđa ili da je malo prelazi.

Prečnik urolanog peškira se bira pojedinačno. Njegova minimalna vrednost je približno 5 centimetara i indikovana je za osobe sa velikom prekomernom težinom, lošom fizičkom spremom i oboljenjima kičme. Ne preporučuje se da odmah počnete da ležite na širokoj rolni jer to može uzrokovati neprijatne senzacije. Bolje je izabrati odeću koja je udobna i ne ograničava kretanje tako da se telo može potpuno opustiti.

Tehnika vežbanja

Glavno pravilo Fukucudži metode je da se morate osloboditi napetosti i stvarno se opustiti. Ali prvo treba da sednete na prostirku, postavite valjak na nju i lagano se spustite na njega tako da bude približno na nivou pupka. Važno je to učiniti bez naglih pokreta, kako ne biste izazivali nelagodnost, i držite peškir rukama.

Noge treba da budu u širini ramena, stopala treba da budu blago okrenuta ka unutra, palčevi treba da se dodiruju. Istovremeno, ruke su ispružene iznad glave, dlanovi su spušteni nadole, mali prsti se dodiruju. U početku, ne mogu svi ispraviti ruke, to ukazuje na prisustvo poremećaja u kičmi. Međutim, uz redovne vežbe možete zauzeti potreban položaj. Ukoliko imate bolove u leđima, nemojte sebe da forsirate.

Kada izvodite vežbu, glava treba da leži ravno, ne bacajte je unazad. U ispravnom položaju, idealno je da izdržite pet minuta - ovo je sasvim dovoljno za jednu lekciju. Međutim, ako vam gimnastika u početku izaziva veliku nelagodnost, smanjite vreme na 2-3 minuta i postepeno ga povećavajte, ali ne prelazite prekretnicu od 5 minuta. U suprotnom, kičma će se suočiti sa prekomernim opterećenjem.

Na kraju je važno da se glatko skinete sa valjka: prvo se prevrnite na bok, a zatim nežno ustanite. Bez naglih pokreta!

Da li vam japanska metoda pomaže da izgubite težinu?

Naravno, postavlja se pitanje: kako vežba koja je usmerena uglavnom na ispravljanje držanja pomaže da se izgubi težina?Možete ovom vežbom popraviti sržanje, što će učiniti da izgledate vitkije i bolje. Ali, za pravi gubitak težine, ne treba se oslanjati samo na japansku metodu, već treba da imate jelovnik koji podrazumeva kalorijski deficit.

Za najbolji efekat, autor vežbi savetuje da vežbate ujutru, otprilike u isto vreme, i to svaki dan. Inače, postoje različite modifikacije vežbe, u zavisnosti od ciljeva. Na primer, da bi se postigao tanak struk, valjak se postavlja ispod donje ivice rebara, a za korekciju grudi jasno je ispod.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Vežbe za stomak Danijele Dimitrovske tiktok/@danijeladimitrovska