Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponedeljak: dan za Mesečeve asane i otklanjanje negativnosti

Mesec se na sanskritu zove Chandra i predstavlja žensku energiju, dobrotu i saosećajnost. Čezne za pripadnošću, zaštitom i sigurnošću...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ponedeljak je dan koji je dobro posvetiti za razmišljanje o osećanjima, porodici, umetnosti, psihologiji ili razvijati intuitivne sposobnosti. Intuicija je urođena svima nama, ali se prepoznaje kada su naše srce i um čisti, a energetski kanali (nadiji) otvoreni. Tek onda je možemo slediti i verovati našem srcu.

Subotom vlada Saturn: zašto je dobro da na ovaj dan očistite mesto na kom stanuje duša...

Ponedeljak nije baš najbolji za nove početke zbog svoje promenjive prirode, ali je dobar za otklanjanje negativnosti i razvijanje dubljih emocija usmerenih prema povezivanju sa božanskim. To je dan gospodina Šive, koji je milostiv, koji oslobađa i pročišćava od negativnih uticaja. Šiva daje veliku duhovnu snagu i štiti nas od negativne karme, daje harmoniju, stabilnost i intuitivno znanje.

Da li smo usklađeni s Mesecom: menstrualni ciklus je moćna sila ženskog zdravlja...

Ovaj dan možete napraviti fokus na Mesečeve asane, one koje hlade, opuštaju i otpuštaju. U to spadaju svi pretkloni prema napred od stojećih do sedećh, poput uttanasane (stojeći položaj istezanja leđa), paschimottanasane (sedeći položaj istezanja leđa), janu sirshasane (položaj glava-koleno), balasane (položaj deteta) i slično. Ostanite u njima duže vreme, zaboravite na sve oko vas i naučite da se prepustite. Kada duže ostajemo u asanama možemo uroniti u čitav novi unutrašnji svet. Takva praksa joge naziva se "Yin" i radi sa našom ženskom stranom. Druga opcija je uraditi Pozdrav Mesecu.

Ponedeljkom radite pročišćavajuću pranayamu. Udahnite kroz obe nozdrve do 4, držite dah i zatvorite nozdrve Vishnu mudrom (ukoliko ste na naprednijem nivou iskoristite Mula i Jalandhara bandhu) brojeći do 12, otpustite i izdahnite kroz levu nozdrvu brojeći do 8. Uradite minimalno 3 ciklusa. Ovo je pranayama koja se vezuje uz Mesec i pročišćavanje. Leva nozdrva vezana je za Mesečevu žensku stranu, chandra ili ida nadi, ono pasivno, hladno i emotivno u nama. To je naša Luna, naša tajna, ona duboka skrivena strana emocija koja leži na srcu.

Polumesec pokreće celo telo...

Dharana ili koncentracija za ponedeljak je "Moon Trataka". Ovde nam Mesec služi kao objekat pažnje. Ova tehnika se preporučuje onim ljudima koji su emotivno osetljivi kao i svima koji žele da pročiste svoje emocije. Mesec vlada znakom Raka i nosi kvalitete elementa vode. Gledajte u Mesec, u sav njegov sjaj i mlečno svetlo. Vidite ga kao odraz iznad okeana i ako je moguće koncentrišite se na njegove kvalitete spokoja, dubine i postojanosti.

Dan Sunca: nedelja je pravo vreme da izrazite svoju stvaralačku energiju i duhovnost...

Mesec predstavlja čovekovu dušu. Razvijajte je kroz plemenitost, dobrotu, blagost i saosećajnost. Mesec razvija maštovitost, inspiraciju, vizije i umetničko-stvaralački deo nas. Vizije dobrote, ljubavi i predanosti. Iskoristite ovaj dan razmišljajući o Ahimsi, nenasilju i/ili Ishvari Pranidhani, predanosti božanskom. Takođe, unesite ljiljane u svoj dom ponedeljkom. To je cvet kojim vlada Mesec, a jelo možete obogatiti zelenom salatom ili krastavcima. Nosite nešto u beloj ili srebrnoj boji na ovaj prvi dan radne nedelje.

Izvor: Atma.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj