Već nekoliko decenija je poznato da pored slanog, slatkog, gorkog i kiselog ukusa, postoji i peti ukus – čuveni umami. Kako nije jednostavno objasniti o kakvom se ukusu radi, mnogi ga nazivaju aromatičnim, sočnim ili bogatim, ali je svakako egzotičan i pomalo neuhvatljiv.

Naučnici su otkrili da postoje receptori koji reaguju upravo na umami i šalju signal u predeo iznad očiju, nakon čega se stvara osećaj prijatnosti izazvan ovim egzotičnim ukusom.

3 napitka protiv nadimanja stomaka: prirodni lek za bolje varenje

Možete da ga postignete dodajući sir pastama i supama, ribu i pečurke najrazličitijim jelima jer su najbogatije prirodnim umami ukusima.

Kombu alge, kao deo bujona, doprineće umami ukusu, ili pak upotreba ribljeg bujona za pravljenje supe. Možete dodavati različite soseve, šitake pečurke, ali i orašasto voće, kukuruz, grašak, paradajz, belo meso i sve morske alge.

Pronađite recepte ili, još bolje, prepustite se svojoj mašti i dopustite čulima da vas odvedu ka pravoj kombinaciji sastojaka i najprijatnijem ukusu.

Izvor: Lovesensa