Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako stavite ovu namirnicu u supu, dobićete sasvim novi ukus: evo kako da napravite umami

Slatko, slano, gorko, kiselo... Dobro su nam poznati ovi ukusi. Ipak, otkriven je i novi, peti ukus - umami

  Izvor: Shutterstock

Već nekoliko decenija je poznato da pored slanog, slatkog, gorkog i kiselog ukusa, postoji i peti ukus – čuveni umami. Kako nije jednostavno objasniti o kakvom se ukusu radi, mnogi ga nazivaju aromatičnim, sočnim ili bogatim, ali je svakako egzotičan i pomalo neuhvatljiv.

Naučnici su otkrili da postoje receptori koji reaguju upravo na umami i šalju signal u predeo iznad očiju, nakon čega se stvara osećaj prijatnosti izazvan ovim egzotičnim ukusom.

3 napitka protiv nadimanja stomaka: prirodni lek za bolje varenje

Možete da ga postignete dodajući sir pastama i supama, ribu i pečurke najrazličitijim jelima jer su najbogatije prirodnim umami ukusima.

Kombu alge, kao deo bujona, doprineće umami ukusu, ili pak upotreba ribljeg bujona za pravljenje supe. Možete dodavati različite soseve, šitake pečurke, ali i orašasto voće, kukuruz, grašak, paradajz, belo meso i sve morske alge.

Pronađite recepte ili, još bolje, prepustite se svojoj mašti i dopustite čulima da vas odvedu ka pravoj kombinaciji sastojaka i najprijatnijem ukusu.

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj