Već nekoliko decenija je poznato da pored slanog, slatkog, gorkog i kiselog ukusa, postoji i peti ukus – čuveni umami. Kako nije jednostavno objasniti o kakvom se ukusu radi, mnogi ga nazivaju aromatičnim, sočnim ili bogatim, ali je svakako egzotičan i pomalo neuhvatljiv.
Naučnici su otkrili da postoje receptori koji reaguju upravo na umami i šalju signal u predeo iznad očiju, nakon čega se stvara osećaj prijatnosti izazvan ovim egzotičnim ukusom.
Možete da ga postignete dodajući sir pastama i supama, ribu i pečurke najrazličitijim jelima jer su najbogatije prirodnim umami ukusima.
Kombu alge, kao deo bujona, doprineće umami ukusu, ili pak upotreba ribljeg bujona za pravljenje supe. Možete dodavati različite soseve, šitake pečurke, ali i orašasto voće, kukuruz, grašak, paradajz, belo meso i sve morske alge.
Pronađite recepte ili, još bolje, prepustite se svojoj mašti i dopustite čulima da vas odvedu ka pravoj kombinaciji sastojaka i najprijatnijem ukusu.
Izvor: Lovesensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!