Brojna istraživanja pokazuju da redovno konzumiranjepirinča ima brojne blagodati po zdravlje organizma, piše Lovesensa.

Pirinač je odličan izvor vitamina B1, a pošto sadrži ugljene hidrate, čini odlično energetsko jelo koje čuva zdravljemozga.

Ova žitarica ne sadrži štetne masnoće, bogat je vlaknima i brojnim mineralima, a pozitivno utiče i na holesterol u telu.

Stručnjaci ističu da je pirinač idealno jelo za prevencijuvisokogpritiska i dijabetesa tipa 2.

Kako bi vaš obrok od pirinča bio što maštovitiji, predlažemo vam tri odlična, brza i jednostavna recepta.

Pirinač na kineski način

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka
  • 1 stabljika kardamona
  • 1 crni luk
  • 2 lista lovora
  • 3/4 šolje graška iz konzerve
  • 1 manja zelena ljuta papričica
  • 15 indisjkih oraha
  • so
  • 1 i 1/2 šolja skuvanog pirinča
  • 2 kašike peršuna

Priprema:

Na srednoj vatri zagrejte ulje, pa propržite beli i crni luk. Dodajte kardamon, lovor, grašak i papričicu, pa dinstajte uz mešanje. Dodajte indijski orah i posolite po ukusu. Dinstajte par minuta, pa dodajte skuvani pirinač i peršun. Promešajte i dinstajte još 2 minuta. Poslužite jelo dok je toplo.

Pirinač sa jajima

Sastojci:

  • 3 kašike ulja
  • 1/2 kašike rendanog đumbira
  • 1 crni luk
  • 1 paradajz
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • so
  • 1 i 1/2 šolja skuvanog pirinča
  • 2 kašike peršuna

Povrće iseckajte i pržite na ulju, na blagoj vatri. Razbijte 2 jaja i mešajte dok pržite. Posolite po ukusu. Dodajte pirinač i peršun. Sve promešajte. Prijatno!

Pirinač sa pavlakom

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šolja skuvanog pirinča
  • šolja kisele pavlake
  • 1/2 kašičica soli
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1 kašika pečenog susama
  • 1 kašika leblebija
  • 1 kašika izrendanog đumbira
  • 2 kašike peršuna

Priprema:

U skuvani i proceđeni pirinač sipajte kiselu pavlaku, so i iseckan beli luk. Dobro promešajte. U zagrejano ulje na blagoj vatri dodajte senf, susam, leblebije i đumbir. Dinstajte nekoliko minuta, pa dodajte u pirinač sa pavlakom. Promešajte, pa dodajte peršun.

Izvor: Lovesensa