Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČAJ OD OVE BILJKE JE LEK ZA DIJABETES, VISOK HOLESTEROL, BOLESTI I VIRUSE: Davno zaboravljeni lek

Davno zaboravljeni lek koji je nepravedno zanemaren - Čaj od ove biljke pomaže kod raznih oboljenja!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Maslina prirodno raste na istoku Sredozemlja, a danas se uzgaja i upotrebljava širom sveta. Prvi doseljenici iz Španije doneli su stablo masline u Ameriku. Maslina se od davnina upotrebljava u zdravstvene svrhe.

Glavni sastojcilistamasline su sekoiridoidi (posebice oleuropein), a tu se nalaze i polifenoli, triterpeni (uključujući oleanolnu kiselinu), te flavooidi rutin, kvercetin i diosmin. Ove materije čuvaju stablo od oštećenja uzrokovanih patogenima i insektima.

Pročitajte još:

RUŽIN ČAJ je blagotvoran lek koji svaka žena treba da ima u kući: evo kako da ga napravite i zaštitite telo od oboljenja

Domaći čaj za mršavljenje: popijte 1 šolju pred spavanje i skinite masne naslage

Terapijska primena

Kardiovaskularni sistem (srčano-nervni sistem)

Pokazalo se da ekstrakt lista masline poboljšava rad kardiovaskularnog sistema raznim mehanizmima: snižava agregaciju trombocita i poseduje snažne protivupalne i antioksidacijske efekte. Njegovi protuaterosklerotski učinci vidljivi su kod osoba čija ishrana obiluje masnom hranom – upotreba u periodu dužem od šest sedmica dovela je do sniženja nivoa LDL-a i ukupnog holesterola, kao i smanjenja oksidacije LDL-a.

Hipertenzija (povišeni krvni pritisak)

Prvo istraživanje o pozitivnim efektima lista masline na snižavanje povišenog krvnog pritiska publicirano je 1951. godine, nakon čega je napravljen niz drugih studija. Ekstrakt lista masline poseduje vazodilatacijska svojstva, koja su, zajedno sa blokadom kalcijskih kanala tipa L, verovatno odgovorna za snižavanje krvnog pritiska. Osim toga, dovodi do povećanja srčane frekvencije.

Dijabetes (šećerna bolest)

U studijama na pacovima, ekst rakt lista masline imao je efekat na snižavanje nivoa glukoze u krvi. Kada se ekstrakt uzimao 16 nedelja, došlo je do povećanja unosa glukoze iz periferije, što dovodi do povećanja nivoa inzulina u krvi i snižavanja nivoa glukoze u krvi i smanjenja oksidacijskih oštećenja.

Antivirusna svojstva

Istraživanja delotvornosti na viruse pokazala su da ekstrakt lista masline osnažuje imuni sistem, smanjuje količinu virusnih čestica, ublažava osećaj hroničnog umora povezanih sa virusnim infekcijama i ublažava nuspojave lekova za lečenje osoba zaraženih HIV-om. Istraživanja na sprečavanju prehlade i gripa pokazala su pozitivan efekat, sa smanjenjem trajanja infekcije u slučaju zaraze. Prema studijama, ekstrakt lista masline poseduje antivirusnu aktivnost širokog spektra, budući da sprečava sastavljanje virusne membrane i razmnožavanje virusa.

Brojne studije koje su istraživale antivirusna svojstva ekstrakta lista masline pokazale su njegovu delotvornost u borbi protiv raznih virusa, uključujući viruse parainfluence, virusa herpesa simpleksa, polioviruse 1, 2 i 3, rinoviruse, virus pseudorabijesa, virus Coxsackie, virus vodenih boginja, virus encefalomiokarditisa i dva soja virusa leukemije – doista impresivan spisak!

Antimikrobna i antigljivična svojstva

Ekstrakt lista masline pokazao je antimikrobnu aktivnost protiv širokog raspona patogenih organizama, uključujući bakterije Staphylococcus aureus, E. coli, Candida albicans, Pseudomonas fluorescens, Salmonella i parazita Plasmodium falciparum (uzročnik malarije). Poseduje aktivnost širokog spektra protiv bakterija, parazita, gljiva i protozoa.

Smatra se da ekstrakt lista masline inaktivacijom enzima ključnih za replikaciju patogena deluje na niz gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, kvasce i parazite.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj