Maslina prirodno raste na istoku Sredozemlja, a danas se uzgaja i upotrebljava širom sveta. Prvi doseljenici iz Španije doneli su stablo masline u Ameriku. Maslina se od davnina upotrebljava u zdravstvene svrhe.

Glavni sastojcilistamasline su sekoiridoidi (posebice oleuropein), a tu se nalaze i polifenoli, triterpeni (uključujući oleanolnu kiselinu), te flavooidi rutin, kvercetin i diosmin. Ove materije čuvaju stablo od oštećenja uzrokovanih patogenima i insektima.

Pročitajte još:

RUŽIN ČAJ je blagotvoran lek koji svaka žena treba da ima u kući: evo kako da ga napravite i zaštitite telo od oboljenja

Domaći čaj za mršavljenje: popijte 1 šolju pred spavanje i skinite masne naslage

Terapijska primena

Kardiovaskularni sistem (srčano-nervni sistem)

Pokazalo se da ekstrakt lista masline poboljšava rad kardiovaskularnog sistema raznim mehanizmima: snižava agregaciju trombocita i poseduje snažne protivupalne i antioksidacijske efekte. Njegovi protuaterosklerotski učinci vidljivi su kod osoba čija ishrana obiluje masnom hranom – upotreba u periodu dužem od šest sedmica dovela je do sniženja nivoa LDL-a i ukupnog holesterola, kao i smanjenja oksidacije LDL-a.

Hipertenzija (povišeni krvni pritisak)

Prvo istraživanje o pozitivnim efektima lista masline na snižavanje povišenog krvnog pritiska publicirano je 1951. godine, nakon čega je napravljen niz drugih studija. Ekstrakt lista masline poseduje vazodilatacijska svojstva, koja su, zajedno sa blokadom kalcijskih kanala tipa L, verovatno odgovorna za snižavanje krvnog pritiska. Osim toga, dovodi do povećanja srčane frekvencije.

Dijabetes (šećerna bolest)

U studijama na pacovima, ekst rakt lista masline imao je efekat na snižavanje nivoa glukoze u krvi. Kada se ekstrakt uzimao 16 nedelja, došlo je do povećanja unosa glukoze iz periferije, što dovodi do povećanja nivoa inzulina u krvi i snižavanja nivoa glukoze u krvi i smanjenja oksidacijskih oštećenja.

Antivirusna svojstva

Istraživanja delotvornosti na viruse pokazala su da ekstrakt lista masline osnažuje imuni sistem, smanjuje količinu virusnih čestica, ublažava osećaj hroničnog umora povezanih sa virusnim infekcijama i ublažava nuspojave lekova za lečenje osoba zaraženih HIV-om. Istraživanja na sprečavanju prehlade i gripa pokazala su pozitivan efekat, sa smanjenjem trajanja infekcije u slučaju zaraze. Prema studijama, ekstrakt lista masline poseduje antivirusnu aktivnost širokog spektra, budući da sprečava sastavljanje virusne membrane i razmnožavanje virusa.

Brojne studije koje su istraživale antivirusna svojstva ekstrakta lista masline pokazale su njegovu delotvornost u borbi protiv raznih virusa, uključujući viruse parainfluence, virusa herpesa simpleksa, polioviruse 1, 2 i 3, rinoviruse, virus pseudorabijesa, virus Coxsackie, virus vodenih boginja, virus encefalomiokarditisa i dva soja virusa leukemije – doista impresivan spisak!

Antimikrobna i antigljivična svojstva

Ekstrakt lista masline pokazao je antimikrobnu aktivnost protiv širokog raspona patogenih organizama, uključujući bakterije Staphylococcus aureus, E. coli, Candida albicans, Pseudomonas fluorescens, Salmonella i parazita Plasmodium falciparum (uzročnik malarije). Poseduje aktivnost širokog spektra protiv bakterija, parazita, gljiva i protozoa.

Smatra se da ekstrakt lista masline inaktivacijom enzima ključnih za replikaciju patogena deluje na niz gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, kvasce i parazite.

PageBreak

ČAJ OD OVE BILJKE JE LEK ZA DIJABETES, VISOK HOLESTEROL, BOLESTI I VIRUSE: Davno zaboravljeni lek
Foto: Shutterstock caj-maslina-dijabetes-visok-holesterol-bolesti-virusi-lek

Antikancerogena svojstva

Ekstrakt lista masline sadrži veće količine i raznovrsnije polifenole od onih koji su prisutni u ekstradevičanskom maslinovom ulju, a prisutne su i važne razlike u njihovoj strukturi. Ove razlike dovode do toga da polifenoli iz lista masline imaju snažnija protuupalna svojstva i bolje štite DNA od oštećenja slobodnim radikalima. Ovo dovodi do inhibicije progresije i razvoja raznih vrsta karcinoma, posebice karcinoma zavisnih od hormona poput raka dojke. Kod njih ekstrakt lista masline ima pozitivnu interakciju sa estrogenskim receptorima i poboljšava ishod. Potrebno je provesti dodatna istraživanja u ovim područjima.

Antioksidacijska i protivupalna svojstva

Istraživanje u Australiji iz 2007. pokazalo je da od 55 istraživanih biljaka ekstrakt lista masline posjeduje najveću aktivnost protiv slobodnih radikala, više od dvostruko u odnosu na zeleni čaj i sikavicu (Silybum marianum).

Efekti na nervni sistem

Studije provedene na ekstraktu lista masline pokazale su ublažavanje simptoma Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Njegova protivupalna svojstva kod nervnog sistema, kao i antioksidacijski efekti, ukazuju na bolju propusnost krvno-moždane barijere, smanjenje moždanog edema i poboljšanje u skorovima neurološkog deficita kada se uzima tokom i nakon začepljenja moždane arterije. Ekstrakt lista masline takođe je doveo do smanjenja vrednosti na lestvici procene bola putem analgetičkih učinaka.

Efekti na probavni sistem

Iako su efekti ekstrakta lista masline na zaštitni sistem želudačane sluznice ispitivani u studijama na pacovima, rezultati su pokazali značajnu aktivnost u zaštiti želudačne sluznice i protektivni učinak kod stvaranja ulkusa sluznice, čak i kada su uzrokovani acetilsalicilnom kiselinom. Efekti ekstrakta lista masline bili su uporedivi sa lekom ranitidinom. Smatra se da su ovi efekti posledica antioksidacijske aktivnosti i/ili visokog sadržaja kvercetina.

Uzimanje lista masline

Budite oprezni ako istovremeno uzimate lek za povišen krvni pritisak ili lekove za razređivanje krvi budući da im se može pojačati aktivnost, iako je to samo teoretska mogućnost koja nije dokumentovana.

Oralna doza je 500-2000 mg dnevno u obliku čaja ili 5 ml triput dnevno u obliku glicetrakta (tečnog napitka sa glicerolom). Ovi recepti su odlični za decu jer ne sadrže alkohol. Doze za decu su smanjene.

Iako je velik udeo istraživanja proveden na pacovima, sve u svemu ekstrakt lista masline pokazuje veliki potencijal u borbi sa nizom ljudskih bolesti. Uporediv je sa lekovima ekvivalentnog efekta i malo je ili nimalo toksičan. Na Mediteranu se već hiljadama godina sigurno upotrebljava kao lek i kao deo ishrane.

Izvor: Lovesensa