Sastojci:

  • 500 g brašna + za mešenje
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 puna kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 120 ml mleka
  • 240 ml vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 30-40 g maslinovog ulja
  • 1/3 - 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • 1/3 kašičice sušenog ruzmarina
  • 1/3 kašičice sušenog bosiljka
  • 1/3 kašičice sušene majčine dušice
  • malo mlevenog crnog bibera

Pročitajte još:

RECEPT ZA INDIJSKI HLEB SA PERŠUNOM I BELIM LUKOM: Sprema se neverovatno brzo i lako

Hleb koji uvek smete da jedete: integralni hleb sa čia semenkama i lanom (+ RECEPT)

Za posipanje:

150 g sira

Priprema:

U posudi za mešenje pomešati brašno, so, beli luk u prahu, sušeni bosiljak, šećer i kvasac.
U jednoj činiji pomešati toplo mleko i toplu vodu sa uljem, pa dodati u posudu sa brašnom. Najpre mešati kašikom, a potom nastaviti mešenje rukama dodajući pomalo brašna, da se testo ne bi lepilo. Umesiti glatko testo. Malo ga nauljiti i staviti u činiju, pokriti krpom i ostaviti da narasta oko 45 minuta.

Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti oklagijom u pravougaonik debljine oko pola santimetra. Premazati ga maslinovim uljem u koje ste dodali beli luk i začine, a potom ga posuti mrvljenim sirom. Ostaviti samo malo sira sa strane, za kasnije.

Pravougaonik iseći na 6 traka, pa svaku slagati jednu preko druge. Podeliti dobijenu traku na 5 ili 6 kvadrata, ređati ih uspravno u duguljasti kalup za hleb obložen papirom za pečenje. Ostaviti da narasta najmanje pola sata. Neposredno pre pečenja, hleb posuti preostalim mrvljenim sirom.

Peći u rerni zagrejanoj na 200°C. Nakon 10-ak minuta smanjiti temperaturu na 180°C. Ukoliko je potrebno, pokriti hleb u toku pečenja aluminijumskom folijom, kako ne bi izgoreo. Kod mene se pekao oko 35 minuta, s tim što sam donje grejače isključila nakon 20 minuta pečenja, a pod folijom je bio 20 minuta, u suprotnom bi izgoreo odozgo.

Pečen hleb izvaditi iz kalupa, pokriti krpom, sačekati da se malo prohladi, i služiti.

Izvor: Vegetarijanka u kuhinji