"Ne znam da li postoji iko ko pripada mojoj ili nekoj od generacija pre moje, a da nije čuo za domaće baninikolačiće. Mali slatki zalogaji punjeni, najčešće, džemom od kajsija ili šljiva, učinili bi da cela kuća zamiriše na vanilu, a njima bismo se sladili bar dva dana, jer bi ih uvek ispalo dosta", piše food blogerka Kristina Đorđević, poznata kao Vegetarijanka u kuhinji. "Kada sam bila mala, mislim da su ih svi u kući voleli više od mene, ali sa godinama sam ih zavolela i ja, a još "slađi" su mi postali onda kada sam sama počela da ih pravim, po nekom svom, novom receptu, premda se svi oni razlikuju samo po nekim sitnim detaljima.

Kako volim da eksperimentišem u kuhinji, i da stare, već postojeće recepte veganizujem, to sam pokušala da uradim i sa ovim kolačićima. U tome sam potpuno uspela i to zahvaljujući akvafabi (tečnosti u kojoj se kuvala leblebija), koja je svojevremeno za mene bila pravo otkriće. Uz pomoć te magične tečnosti, iz mnogih sam recepata izbacila jaja i zamenila ih upravo njome. Sada i svi vegani mogu uživati u ovim kolačićima koji vraćaju u detinjstvo."

RECEPT ZA POSNE I VEGANSKE BANINI KOLAČIĆE

SASTOJCI (ZA 25–30 KOMADA):

  • 60 g akvafabe sobne temperature
  • 60 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 70 ml suncokretovog ulja
  • oko 250 g belog brašna
  • 3/4 kesice praška za pecivo
  • prstohvat soli
    džem od kajsije
    posna čokolada (opciono)

PRIPREMA:

U većoj posudi viljuškom ili žicom za mućenje umutiti akvafabu tako da postane penasta (slično kao kada viljuškom umutite jaje), dodati šećer i vanilin šećer, pa lepo sjediniti. Nakon toga uliti ulje, još malo mutiti, a zatim dodati prosejano brašno (početi sa 200 g) pomešano sa praškom za pecivo i solju, pa umesiti glatko testo, uz dodavanje brašna po potrebi. Biće prilično mekano, ali ne bi trebalo da se lepi za ruke, već da bude podobno za oblikovanje.

Podeliti testo na dva dela. Prvi deo uvaljati u oblu pantljiku prečnika 2–3 cm, pa odsecati parčad dužine 3 cm, pa odsecati parčad dužine 3 cm. Svako dobijeno parče oblikovati u kuglicu, ređati na pleh obložen papirom za pečenje, te u svaku od njih utisnuti rupu drškom od varjače (ne pritiskati do kraja) i u nju staviti malo džema od kajsije. Ja sam u neke stavljala komadiće crne čokolade jer nisam imala posni čokoladni krem koji bih inače stavila.

Postupak ponoviti sa drugim delom testa. Peći u rerni ugrejanoj na 180˚C. Treba ih peći dok odozdo ne dobiju finu, rumenu, zlatnosmeđu boju, jer sa gornje strane baš i ne promene boju, ostaju svetli. Dakle, treba ih blagovremeno proveravati sa donje strane. Pečene kolačiće ostaviti da se malo prohlade, pa ih izvadite na veći tanjir ili u činiju, a kada se potpuno ohlade, možete ih odložiti u kutiju za čuvanje hrane, odnosno kutiju za keksiće i kolačiće.

Izvor: Sensa