Ovi magični plodovi imaju specifično svojstvo i otrova i leka. Pečurke imaju posebno mesto u našoj gastronomskoj istoriji a ne pripadaju nikome, ni biljkama, ni životinjama. 

Pečurke u gastronomiji iziskuju posebnu posvećenost zato što prestavljaju neograničenu lepezu ukusa, a mogu se koristiti i kao začini koji oplemenjuju najrazličitija jela.
Kod nas se u kulinarstvu koristi mali broj vrsta pečuraka, pretežno šampinjoni. Taj trend se polako menja, posebno u vegetarijanstvu, gde pečurke po ukusu i strukturi mogu zameniti mesni obrok. 

Pečurke su pune proteina, ne sadrže masti, imaju niske kalorične vrednosti, a pune su vlakana, vitamina i minerala. U zavisnosti od vrste pečuraka, njihova hranljiva vrednost se razlikuje, ali za većinu je svojstveno da su odlični antioksidanti i pozitivno deluju na imuni sistem. Njihove nutritivne vrednosti utiču pozitivno na nervni sistem, organe za varanje, srce i dobar ten.

Šitaki pečurke

Šitaki pečurka je svakako jedan od mojih favorita. Iako se šitaki pečurka naročito ističe u azijskoj kuhinji, ona se neverovatno dobro uklapa i u druge kuhinje širom sveta. Sveža ili osušena šitaki pečurka je bogata vitaminom B, a kao i druge pečurke, ona stimuliše proizvodnju vitamina D, te obiluje proteinima i mineralima. Njen ukus i struktura je definišu kao odličnu zamenu za meso u vegetarijanskoj kuhinji. Azijske supe sa šitaki pečurkama, rižoto, ili lazanje su samo mali deo jela koje će ova pečurka učiniti interesatnijim i zdravijim.

Prilagodljiva bukovača

Trenutno je lako dostupna na našim pijacama i bukovača, izuzetno aromatičnog ukusa i visoke hranljive vrednosti. Sadrži fosfor, gvožđe, kalijum, bogata je proteinima. Laka je i jeftina za uzgajanje, njena cena u prodaji je znatno niža u poređenju sa drugim gljivama. Njen ukus je bogat, pikantan i orašast. Odlična je zamena za vrganj. Koristite je u potažima ili jednostavno ispečenu kratko na jakoj temeraturi kako bi njen ukus ostao autentičan.

Preporuka za vegane - vrganj

Vrganj je takođe omiljena pečurka mnogih gurmana i gastronoma. Nalazi se sveža posle letnjih kiša u leto i jesen, a ima je i kod nas. Ona je jedna od najcenjenijih gljiva u Evropi i ističe se po svežem aromatičnom ukusu i nutritivnim vrednostima. Sadrži visok stepen belančevina koje su istovremeno niskokarolične i zato se u velikoj meri preporučuje u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji. Posebnom je čini to što se može konzumirati na mnogo načina, uključujući i sušeni vrganj, koji samim sušenjem ne gubi svoje nutritivne vrednosti.

Palenta sa pečurkama

4 porcije:
500 ml supe od povrća
125 g palente
so, crni biber, muskatni orah
3 kašike ulja
1 glavica luka
1 čen belog luka
400 g pečuraka (po želji)
peršun
rukola
bosiljak

Namazati pleh za pečenje uljem. Skuvati palentu u supi od povrća. Skloniti je sa vatre i posoliti. Dodati biber i muskatni orah. Palentu razmazati po plehu za pečenje i ostaviti da se hladi oko 30 minuta. U tiganju dobro zagrejati ulje, dodati pola glavice crnog i belog luka i dinstati dok ne omekšaju. Dodati pečurke, smanjiti temperaturu vatre i peći nekoliko minuta dok voda ne ispari iz njih. Mešati neprestano. Važno je pečurke dobro očistiti i osušiti pre pripreme. U pečurke dodati začine, so i biber po ukusu. Od začina se može koristiti i sveža majčina dušica. Palentu u plehu iseći na osam trouglića i ispeći na gril tiganju dok ne porumene. Na tanjiru aranžirati palentu sa pečurkama i poslužiti.

Izvor: Sensa/Aleksandra Maček