Palačinke od tikvica su gotove za tren, ali i nestanu za tren jer su veoma ukusne i možete ih jesti u bezbroj kombinacija, baš kao i klasične palačinke, samo što su ove zdravije. Tikvice su lagano i izuzetno hranljivo povrće, a sada je njihova sezona i pravo vreme da iskoristite sve blagodeti koje vam priroda pruža kroz ovu namirnicu, piše she.hr.
Neutralnog su ukusa, pa ih možete pripremiti i slatke i slane. Lako su svarljive, niskokalorične i nutritivno bogate, deluju antiinflamatorno, čiste creva, vraćaju elastičnost koži, stimulišu metabolizam, snižavaju holesterol, podižu libido…

Palačinke od tikvica

Sastojci:

  • 1 srednja tikvica
  • 2 srednja krompira
  • prstohvat soli
  • 160-200 grama brašna
  • 1,5 šolje mleka
  • 3 jaja
  • list peršuna, mladi luk, čen belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • prašak za pecivo

Priprema:

Tikvice i krompir narendajte, posolite i ostavite malo da odstoje. Dobro ih ocedite pre nego što ih stavite u posudu gde ćete dodati ostale sastojke i napraviti smesu za palačinke.

Sada u tikvice i krompir dodajte brašno i prašak za pecivo i mleko, i na kraju maslinovo ulje, tri jaja koja posebno umutite i začine – sveže seckani peršun, mladi luk i beli luk.

Nauljite tiganj i zagrejte ga i pecite palačinke od tikvica, kao što biste inače pekli palačinke - na laganoj vatri, dok ne porumene, pa okrenite na drugu stranu i ponovite postupak.

Možete da jedete palačinke od tikvica sa sirom, šunkom i avokadom ili smislite svoju kombinaciju. 

S obzirom na nutritivne osobine, lakoću uzgoja i pripreme jela od tikvica, bila bi prava šteta ne iskoristiti njihovu sezonu i konzumirati ih što češće. Palačinke od tikvica su samo jedan od načina da ih uvrstite u svoj meni. Na primer, od tikvica možete da napravite špagete – u tom slučaju će zameniti testeninu, što je odlična stvar za ljude koji se trude da izbegavaju ugljene hidrate, ali i za sve one koji žele da poboljšaju ishranu. 
I na kraju, jedna zanimljivost iz života tikvica - da li ste znali da su tikvice zapravo voće, a ne povrće? Botanički, dele sudbinu dinje i lubenice.

(Sensa)

BONUS VIDEO: