U svetu nauke o tajnama ljudskog mozga, autoritet Tatjane Černigovske je neosporan. Ona je doktor biologije i filologije. Ukratko, ceo život je provela proučavajući uticaj reči na mozak i obrnuto. Njena predavanja iz neurolingvistike i psiholingvistike su bestseleri i za specijaliste i za obične ljude.

Uglavnom, nismo otkrili glavnu tajnu rada intelekta, priznaje Černigovskaja. Za svaku osobu, geni i iskustvo stvaraju lični unutrašnji svet, potpuno različit za drugog. Zašto se to dešava - niko ne zna: vidimo isto more, ali asocijacije, osećanja, postupci su različiti za sve.

Jedno je sigurno, naš mozak ništa ne zaboravlja! Ništa uopšte. Jede sve što vidi i čuje. . Ako svoj mozak napunimo negativnim emocijama, mislima, primerima, intelekt se oslanja na ovo u svojim reakcijama:

"Ako "hranimo" mozak negativnošću, gde onda možemo da dobijemo tabletu od intoksikacije informacijama? Mozak nije sito, sve što je dospelo tu je ostalo. Moram sve da uznemirim: mi nismo gospodari onoga što se dešava u našem mozgu. Dakle, barem nema potrebe da se tu dodaju dodatne negativne stvari. Ovo važi za sve, bilo da ste pametni ili glupi. Ne puštajte ni lošu muziku u svoj mozak, koja se tu zaglavi, sa njom je tada nemoguće boriti se. Znate kako da "pritisnete dugme" na vreme i isključite izvor negativnosti?" - rekla je
Tatjana Černigovskaja.

Kako da se odbranite od negativnih vesti:

  • Ako svako od nas ima svoj lični unutrašnji svet, i on je promenljiv, onda smo u stanju da ga promenimo sami:
  • Umesto crnih vesti, postavite fid tako da se češće javljaju zanimljivi događaji koji razvijaju intelekt i emocionalnu sferu. Ovo je pogodno i za internet i za okolno van mreže - kancelariju, prijateljsko okruženje, hobije.
  • Kontrolišite sopstvene emocije i reakcije na tuđe reči ili postupke.
  • Filtrirajte svoj krug. Zašto u svoj život puštate ljude koji vam nisu mnogo interesantni, ali daju sve od sebe da budu vidljivi, u šali ili ironično vas vređaju, obezvređuju vaša dostignuća? Nema potrebe. Neka plivaju na druge obale.
  • Izaberite sve čime ćete ojačati intelekt: knjige, kvalitetna muzika, vesti, koncerti, predavanja, izložbe. To ne znači skrivanje od negativnosti.
  • Nemojte biti lenji da učite ceo život. Sama Černigovskaja je prvo diplomirala na filološkom fakultetu, a zatim je iznenada promenila svoj vektor: savladala je biofiziku, akustiku, senzornu fiziologiju. I shvatio sam da mozak ne može da stoji besposlen, ne treba mu predah. U suprotnom, naš "kompjuter" se kvari.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

"DEFINITIVNO DOKAZANO DA TELEFONI DELUJU NA DECU KAO DROGA!" Psiholog upozorava: Te nove boje dovode do lučenja određenih hormona kurir televizija