Ženama je sa godinama sve teže da održe težinu, a to je važno za njihovo zdravlje. Ali nije nemoguće. Prava dijeta može biti izazov, pogotovo zato što postoji toliko mnogo dostupnih opcija, ali nisu sve dobre za žene u posebnoj životnoj fazi - menopauzi. Dve dijete su idealne za žene starije od 50 godina - efikasne za gubljenje težine, a optimalne za da telo dobije sve što mu je potrebno. Dijete su zasnovane na hrani bogatoj hranljivim materijama i antioksidansima, na uravnoteženim obrocima i promenama načina života. Tako ćete voditi računa o svom zdravlju, smršati i poboljšati kvalitet života.

Mediteranska dijeta

Među najboljim dijetama za žene starije od 50 godina jeste mediteranska dijeta. Ovaj plan ishrane zasniva se na jedenju integralnih namirnica kao što su voće, povrće, integralne žitarice, orasi, semenke, pasulj i maslinovo ulje. Ove namirnice su pune vitamina, minerala i antioksidanata, koji su dobri za borbu protiv efekata starenja, poput upale. Ova dijeta je takođe odlična za srce jer uključuje puno zdravih masti i omega-3 iz maslinovog ulja i ribe. Ove masti mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

DASH dijeta

DASH dijeta, koja je skraćenica za Dijetalni pristup zaustavljanju hipertenzije, odličan je izbor za žene u godinama koje žele da izgube težinu. Naglasak je na integralnoj hrani i uravnoteženoj ishrani. Kao i mediteranska dijeta, ova dijeta podstiče konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i niskomasnih mlečnih proizvoda. Ove namirnice imaju malo kalorija i mnogo esencijalnih hranljivih materija, piše portal EatThis.

shutterstock_2180443273.jpg
Shutterstock 

Koja je razlika između ove dve dijete?

DASH dijeta je stroža kada je reč o smanjenju crvenog mesa, soli i slatkiša. Ona se više fokusira na nemasne proteine i ograničava dodane šećere. Osim toga, pomaže u kontroli porcija dajući jasne sugestije o tome koliko od svake grupe hrane treba jesti svakoga dana. Važno je fokusirati se na hranljive materije bez unosa previše kalorija. 

Koje promene se javljaju kod žena starijih od 50 godina 

Nakon 50. godine žene prolaze kroz važnu tranziciju - menopauzu. Tako dolazi do promena koje mogu uticati na metabolizam, težinu, zdravlje srca i kostiju. Smanjenje nivoa estrogena takođe ima višestruke efekte na telo. Među njima je i promena sastava masnog tkiva i raspodela masti, pa otuda i poteškoće u održavanju težine.

BONUS VIDEO:

Dijeta sa jajaima  tiktok/@nayrhodes

Sensa/Z.A.