Sastojci (za 3 osobe):
- 400 g testenine
- 400 g očišćenih pelata
- 2 dl ukuvanog paradajza
- 3 kašike suncokretovog ulja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 prstohvata soli
- 1 čen belog luka
- 1 srednje veliki luk
- četvrtina kocke za supu od povrća
- 1 kafena kašika crvene paprike
- pola suve čili papričice bez semenki
- četvrtina kafene kašike suvog ruzmarina
- 2 kašike naseckanog svežeg peršuna
- 2 prstohvata origana
- 50 g badema
Priprema:
U tri litra kipuće vode kuvajte testeninu prema uputama proizvođača. Pelate isecite na kocke. Luk narežite na kockice, a beli luk na tanke kriške. U posudi zagrejte suncokretovo ulje, dodajte luk i so, promešajte i poklopite. Smanjite temperaturu i dinstajte dok luk sasvim ne omekša (oko 7 minuta). Povremeno promešajte.
Dodajte maslinovo ulje, kriškice belog luka, crvenu papriku i dinstajte 1 minut. Polijte s dvije do tri kašike soka od paradajza i dodajte kocku za supu, ruzmarin i čili papričicu. Umešajte kocke pelata i ostatak soka od paradajza. Sos dinstajte na slabijoj temperaturi 30 minuta (poklopljeno). Kad gotov sos sklonite, dodajte naseckan peršun i origano.
Bademe naseckajte i prepržite na suvom tiganju. Testeninu prelijte sosom i pospite prženim bademima.