Sastojci (za 3 osobe):

  • 400 g testenine
  • 400 g očišćenih pelata
  • 2 dl ukuvanog paradajza
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 prstohvata soli
  • 1 čen belog luka
  • 1 srednje veliki luk
  • četvrtina kocke za supu od povrća
  • 1 kafena kašika crvene paprike
  • pola suve čili papričice bez semenki
  • četvrtina kafene kašike suvog ruzmarina
  • 2 kašike naseckanog svežeg peršuna
  • 2 prstohvata origana
  • 50 g badema

Priprema:

U tri litra kipuće vode kuvajte testeninu prema uputama proizvođača. Pelate isecite na kocke. Luk narežite na kockice, a beli luk na tanke kriške. U posudi zagrejte suncokretovo ulje, dodajte luk i so, promešajte i poklopite. Smanjite temperaturu i dinstajte dok luk sasvim ne omekša (oko 7 minuta). Povremeno promešajte.

Pesto sos...

Dodajte maslinovo ulje, kriškice belog luka, crvenu papriku i dinstajte 1 minut. Polijte s dvije do tri kašike soka od paradajza i dodajte kocku za supu, ruzmarin i čili papričicu. Umešajte kocke pelata i ostatak soka od paradajza. Sos dinstajte na slabijoj temperaturi 30 minuta (poklopljeno). Kad gotov sos sklonite, dodajte naseckan peršun i origano.

Integralna testenina sa prelivom od brokolija...

Bademe naseckajte i prepržite na suvom tiganju. Testeninu prelijte sosom i pospite prženim bademima.