Iako je beli kupus uglavnom kod nas na meniju, crveni kupuse se poslednjih dana četso pominjie kao odlično povrće da na prirodan način ofarbate jaja. Ali nemojte da zaboravite na ovu veličanstvenu biljku ni kada spremate obroke. Na primer, posnu salatu od crvenog kupusa i tunjevine, s dodatkom crvenog pasulja, maslina i šargarepe. Fantastikus.

Sastojci

  • 1/2 srednje glavice crvenog kupusa
  • 1 konzerva tunjevina u biljnom ulju ili salamuri
  • 1 mala konzerva crvenog pasulja
  • 1 šargarepa
  • 10 zelenih maslina
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 limun
  • 2 kašike senfa
  • 3 kašike posnog majoneza (po želji, ne mora)
  • so
14:01
Korak 1

Iseckajte crveni kupus

Skinite kornje listove kupusa, prepolovite glavicu, pa oštrim nožem fino i tanko režite kupus, te ga stavljajte u veću činiju. Posolite ga i malo istretirajte kupus rukama.

14:14
Korak 2

Izrežite šargarepu na froncle

Oljuštite šargarepu, pa je ljuštilicom režite na fine trake, a možete i da je narendate na krupno rende, dodajte šargarepu kupusu i fino promešajte.

14:16
Korak 3

Otvorite tunjevinu

Iscedite ulje ili salamuru iz tunjevine, ne mora da bude preterano suva, pa dodajte komade kupusu i šargarepi.

14:19
Korak 4

Iscedite pasulj iz konzerve

Otvorite konzervu pasulja, ocedite ga i operite, pa ga ubacite u činiju s kupusom.

14:20
Korak 5

Iseckajte masline

Najbolje je da ih iseckate na kružiće, a zatim i njih dodajte u činiju.

14:21
Korak 6

Narežite crveni luk

Oljuštite crveni luk i iseckajte ga na režnjeve.

14:22
Korak 7

Napravite dresing

Iscedite pola limuna ili pak ceo limun, pa sipajte sok u zasebnu činiju, dodajte mu senf i majonez, ako želite, sipajte maslinovo ulje i promešajte. Prelijte povrće i tunjevinu u činiji dresingom, promešajte. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo soli. I to je to, možete da uživate.

BONUS VIDEO:

Posna salata sa povrćem Instagram/healthfitnessguide_

  Sensa/Z.A.