U nastojanju da smršaju ili zadrže vitku figuru, mnoge žene drže dijetu i odbijaju da konzumiraju masti, zaboravljajući na koliko su one vžne za zdravo funkcionisanje našeg metabolizma i organizma. Ovakav pristup može dovesti do suprotnog efekta od željenog rezultata - ne do lepog tela i dobrog raspoloženja, već do problema sa kožom, noktima, kosom i hormonskom ravnotežom. Međutim, postoji izlaz, a ključ je u izboru pravih masti. Prave masti igraju važnu ulogu u apsorpciji vitamina i mikroelemenata, važnim za normalan metabolizam, kožu i kosu. Zbog toga je važno da u svoju ishranu uključite masnu hranu, koja je posebno korisna.

Losos umesto salame

Losos obezbeđuje brzu i dugotrajnu sitost, a takođe je izvor vitamina A i omega-kiselina. Salame i slične kobasice, s druge strane, često sadrže nepoželjne sastojke poput skroba, soje, organskog mesa, brašna i konzervansa.

Avokado umesto putera

Avokado, najbogatija masnoća među biljnim namirnicama, sadrži oleinsku kiselinu, važnu za mnoge metaboličke procese u organizmu. S druge strane, poznato je da puter ima visok sadržaj kalorija i da se može naći u raznim visokokaloričnim namirnicama.

Ne odričite se masnoća, nađite bolje zamene
Foto: Shutterstock Ne odričite se masnoća, nađite bolje zamene

Jaja umesto slanine

Jaja su hrana bogata proteinima, vitaminima, antioksidansima i „dobrim“ mastima. Brzo zasite i dugo mogu da vas drže sitim, a sadrže i holin koji se bori sa viškom masti. Slanina, s druge strane, može da sadrži nezdrave zasićene masti i velike količine soli.

Bademi umesto kokica

Orašasti plodovi, uključujući bademe, poboljšavaju rad metabolizma i pomažu vam da se osećate energičnije. Kokice, često začinjene šećerom, solju i uljima, mogu biti kalorične i manje zdrave.

Jogurt umesto pavlake

Jogurt, bogat mastima, obezbeđuje brzo povećanje energije, proteina, kalcijuma i probiotika. Pavlaka je izvor visokokaloričnih masti. Dakle, izaberite prave masti i vaša ishrana biće uravnotežena, a vaša figura vitka.

Pročitajte i koje su najbolje dijete za žene od 50+.

BONUS VIDEO:

OVA HRANA URNIŠE ORGANIZAM: Jedemo ga SVAKOG DANA u velikim količinama, a SMRT je za IMUNITET (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Sensa/Z.A.