Periomenopauza i menopauza su faze kroz koje prolazi svaka žena - svaka na svoj način. Iako su pomenute promene dugo bile zapostavljene, a žene ostavljene da se sa svim promenama i neželjenim efektima nose same, izgleda da su se vremena promenila. Danas se više nego ikada ranije priča o svim problemima sa kojima se žena suočava, a sve je više i inflenserki na mrežama koje dele svoje savete i trikove u želji da pomognu.

Jedna od njih je Mahima Khanna, koja se bavi holističkom medicinom i koja kao Mahi Kaur @coachmahikaur na Instagramu
pomaže ženama da povrate horomnski balans. Nedavno je objavila recept svoje majke za Mukhwas - mešavinu semnki koja se uzima posle obroka - a koja osvežava dah, ali i sprečava nadimanje i opadanje kose.

Uzmite prstohvat ovog posle jela i recite zbogom nadimanju i opadanju kose

"Tokom odrastanja gledala sam kako moja majka uzima prstohvat šarenih semenki svakoga dana posle obroka. I pitala sam je šta je to. Rekla mi je da je dobro za varenje, nadimanje, kožu i kosu. Nikada nisam obraćala pažnju na to. Ali kada me je pogodila perimenopauza, osetila sam nadimanje, žudnju, usporeno varenje, suvoću kože, opadanje kose. I počela sam da tragam za prirodnim opcijama. Onda sam se setila njenog Makhwasa – jednostavne mešavine semenki koje su više od osveživača daha. Ona podržava zdravlje creva, dovodi hormone u ravnotežu, čini kožu i kosu lepim, redukuje žudnju, nadimanje, kiselinu i plus reguliše nedostatak gvožđa. Ovo je recept koji me je vratio korenima i povratio mi ravnotežu“, kaže Mahi u svom snimku na Instagramu.

mešavina 7 vrsta semenki čudo za menopauzu
kakvi-izazovi-ocekuju-svaku-zenu-pred-menopauzu-sta-je-perimenopauza-koji-su-simptomi-i-kako-sacuvati-zdravlje5 Foto: Foto: Shutterstock

Recept za Mukhvas (mešavina od 7 semena) za perimenopauzu

(Suvo pečenje 5-7 min na laganoj vatri)

Sastojci za 120-150 g

  • 2 kašike semena komorača
  • 1 kašika crnih semenki susama
  • 1 kašika belog susama (bogato gvožđem)
  • 1 kašika lanenog semena (omega 3)
  • 1 kašika semena suncokreta (selen)
  • 1 kašika semenki bundeve (bogata magnezijumom i cinkom)
  • 1 kašika ajvajn kima (Ajwain)
  • 1 kašičica ružičaste ili crne soli
  • ½ kašičice kurkume u prahu
  • 1 kašika vode sa limunom (bogata vitaminom C i poboljšava apsorpciju gvožđa)
  • 1 kašika Jaggery - šećer od trske ili Mishri - prirodni zaslađivač (opciono)
  • sušene kokosove pahuljice (opciono)
  • za ukus i efekat hlađenja možete dodati - latice ruže ili osušene listove nane ili kardamoma

Način pripreme:

  1.  Dodajte sok od limuna, kurkumu, so i vodu da napravite tečnu pastu. Pomešajte sve ostale sastojke sa tom pastom kako treba osim kima i zaslađivača.
  2. Ostavite da se semenke namtope 30 minuta kako bi postale vlažne iznutra.
  3. Posle 30 minuta semenke će dobro upiti vodu.
  4. Nakon toga suvo pecite dok sva vlaga ne ispari i ne postane suva - 5-7 minuta na laganoj vatri
  5. Dodajte zaslađivač i kim na kraju, pa nastavite da pečete još minut.
  6. Čuvajte hermetički zatvoreno na hladnom i suvom mestu - 2-3 nedelje.

Kako se koristi

  • Žvaćite 1 kašičicu posle jela za bolje varenje i svež dah.
  • Pomaže u smanjenju nadimanja, kiseline i pospešuje rad creva.
  • Mukhvas je dobro izbalansiran osveživač usta koji se može uzimati u svako godišnje doba.

Ako neko želi, može da doda i:

  • Ružine latice
  • Osušeni listovi nane
  • Komadići kokosa
  • Kardamom - seme korijandera.

BONUS VIDEO:

00:15
4 vežbe za mršavljenje u menopauzi  Izvor: TikTok/nikiwibrowfitnessa