Periomenopauza i menopauza su faze kroz koje prolazi svaka žena - svaka na svoj način. Iako su pomenute promene dugo bile zapostavljene, a žene ostavljene da se sa svim promenama i neželjenim efektima nose same, izgleda da su se vremena promenila. Danas se više nego ikada ranije priča o svim problemima sa kojima se žena suočava, a sve je više i inflenserki na mrežama koje dele svoje savete i trikove u želji da pomognu.
Jedna od njih je Mahima Khanna, koja se bavi holističkom medicinom i koja kao Mahi Kaur @coachmahikaur na Instagramu
pomaže ženama da povrate horomnski balans. Nedavno je objavila recept svoje majke za Mukhwas - mešavinu semnki koja se uzima posle obroka - a koja osvežava dah, ali i sprečava nadimanje i opadanje kose.
Uzmite prstohvat ovog posle jela i recite zbogom nadimanju i opadanju kose
"Tokom odrastanja gledala sam kako moja majka uzima prstohvat šarenih semenki svakoga dana posle obroka. I pitala sam je šta je to. Rekla mi je da je dobro za varenje, nadimanje, kožu i kosu. Nikada nisam obraćala pažnju na to. Ali kada me je pogodila perimenopauza, osetila sam nadimanje, žudnju, usporeno varenje, suvoću kože, opadanje kose. I počela sam da tragam za prirodnim opcijama. Onda sam se setila njenog Makhwasa – jednostavne mešavine semenki koje su više od osveživača daha. Ona podržava zdravlje creva, dovodi hormone u ravnotežu, čini kožu i kosu lepim, redukuje žudnju, nadimanje, kiselinu i plus reguliše nedostatak gvožđa. Ovo je recept koji me je vratio korenima i povratio mi ravnotežu“, kaže Mahi u svom snimku na Instagramu.
Recept za Mukhvas (mešavina od 7 semena) za perimenopauzu
(Suvo pečenje 5-7 min na laganoj vatri)
Sastojci za 120-150 g
- 2 kašike semena komorača
- 1 kašika crnih semenki susama
- 1 kašika belog susama (bogato gvožđem)
- 1 kašika lanenog semena (omega 3)
- 1 kašika semena suncokreta (selen)
- 1 kašika semenki bundeve (bogata magnezijumom i cinkom)
- 1 kašika ajvajn kima (Ajwain)
- 1 kašičica ružičaste ili crne soli
- ½ kašičice kurkume u prahu
- 1 kašika vode sa limunom (bogata vitaminom C i poboljšava apsorpciju gvožđa)
- 1 kašika Jaggery - šećer od trske ili Mishri - prirodni zaslađivač (opciono)
- sušene kokosove pahuljice (opciono)
- za ukus i efekat hlađenja možete dodati - latice ruže ili osušene listove nane ili kardamoma
Način pripreme:
- Dodajte sok od limuna, kurkumu, so i vodu da napravite tečnu pastu. Pomešajte sve ostale sastojke sa tom pastom kako treba osim kima i zaslađivača.
- Ostavite da se semenke namtope 30 minuta kako bi postale vlažne iznutra.
- Posle 30 minuta semenke će dobro upiti vodu.
- Nakon toga suvo pecite dok sva vlaga ne ispari i ne postane suva - 5-7 minuta na laganoj vatri
- Dodajte zaslađivač i kim na kraju, pa nastavite da pečete još minut.
- Čuvajte hermetički zatvoreno na hladnom i suvom mestu - 2-3 nedelje.
Kako se koristi
- Žvaćite 1 kašičicu posle jela za bolje varenje i svež dah.
- Pomaže u smanjenju nadimanja, kiseline i pospešuje rad creva.
- Mukhvas je dobro izbalansiran osveživač usta koji se može uzimati u svako godišnje doba.
Ako neko želi, može da doda i:
- Ružine latice
- Osušeni listovi nane
- Komadići kokosa
- Kardamom - seme korijandera.
BONUS VIDEO:
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Dnevni horoskop za 22. mart 2025: Blizanci osećaju veliku snagu, Vodolija nije načisto da li voli ili ne
Šta znači kada svuda vidite po 3 ista broja? Ako vas proganja cifra 7 u nizu, dobijate važnu poruku