- Za stogodišnjaci sa Tibeta "meko kuvano“ nije kulinarska tehnika, već pristup starenju - doba koje zaslužue fijine stvari.
- Prema konceptu umirujuće hrane, "supa besmrtnosti“ se kuva dugo i ne opterećuje organe za varenje, zato je jedu celog života, posebno pod stare dane.
U planinama Tibeta, ljudi koji su živeli do sto godina nisu pili eliksire niti jeli retke biljke. Jeli su... supu, od rođenja do smrti. To je više od same supe. To je princip: "pusti da se krčka dok ne postane mekano i smireno, kao i sama osoba“. To je filozofija. O njoj se priča tiho, na istočnjački način.
"Meko kuvano“ nije kulinarska tehnika već pristup starenju. U tibetanskoj medicini postoji koncept "umirujuće hrane“ - ta hrana se smatra polusvarenom, što znači da štedi "unutrašnju vatru“ (varenje) i ne zahteva nikakav dodatni napor od tela. Pogotovo sa godinama, kada se "vatra za varenje“ smanjuje i resursi tela postaju vredniji od zlata.
Istočna medicina kaže jednostavno: tvrda, suva, prekuvana hrana vas stari. Mekana, topla, kuvana hrana hrani, hidrira i produžava život svakog organa. Posle 50. godine, vaša hrana treba da odražava kako želite da se osećate: meka, topla i prijatna.
A evo kako evropska medicina na koju smo navikli to objašnjava sa stanovišta tela:
- Smanjuje se proizvodnja digestivnih sokova. Stariji želudac proizvodi manje enzima. Kuvana hrana se lakše vari, ne fermentira i ne oseća se teško.
- Tkiva gube vlagu. Kuvana hrana obezbeđuje vlagu, što je posebno važno za zglobove, kožu, mozak i bubrege.
- Nervni sistem postaje nestabilan. Začinjena, suva i pržena hrana deluje stimulativno, remeti san i povećava upalu. Kuvana hrana deluje smirujuće.
- Imunitet gubi tlo pod nogama . A "dom" imunog sistema - creva - bolje se snalazi sa kuvanim saveznicima nego sa prženim neprijateljima.
Šta se nalazi u "supi besmrtnosti"?
Naravno, drevni traktati ne sadrže precizan recept. Ali ako bi tibetanski starac otvorio poklopac svog lonca, u njemu bi se našlo:
- Crni susam - izvor kalcijuma i supstanci sličnih estrogenu.
- Crveni pirinač - kladioničar antioksidanata i regulator sitosti.
- Đumbir, beli luk (umereno) - za cirkulaciju i varenje.
- Pečurke, šargarepa, bundeva - vlakna, zajedno sa vitaminom D, vitaminima B2 i B3, selenom, kalijumom i bakrom.
- Malo jagnjetine ili piletine: neprocenjiv izvor proteina i aminokiselina.
- Koren astragalusa - adaptogen koji čuva bubrege i pluća.
I sve se to kuva dugo, na laganoj vatri, uz molitvu ili zahvalnost.
"Ako želite da živite duže, počnite sa onim što je u kašičici", glasi tibetanska mudrost.
Pročitajte u našoj galeriji citate indijskog mistika Sadgurua će učiniti da ponovo zavolite život i spojite um, telo i duh.
Vruće unutra - hladno napolju
Ovako su Tibetanci opisali ideal: "U telu - meka toplina, u umu - smirenost, u hrani - mir".
A pogledajte tipičnu ishranu moderne starije osobe: kafa, sendviči, komadi mesa, prženo povrće, slatkiši. I sva ta raskoš rezultira oslabljenom "unutrašnjom vatrom“.
Ali sa godinama, naše telo sve više liči na staru peć: drva za ogrev moraju biti pažljivo odabrana kako se ne bi ugasila ili rasplamsala.
"Meko kuvano“ nije dosadno, već duboko
To nije zabrana, dijeta ili monaška apstinencija. To je prelazak sa "šta jesti“ na "kako se održati“.
- Biljni čaj umesto običnog čaja ili kafe
- Pečene jabuke sa cimetom umesto kolača
- Kuvano povrće s pasuljem umesto prženog krompira
- Pire supe, kaše sa vodom i gi puterom, kuvano meso u čorbi
- I najvažnije: dugo žvaćite hranu, čak i ako je mekana.
Kao što su govorili na Tibetu: "Žvaći tečnosti, pij čvrstu hranu i doživećeš još jednu revoluciju Meseca."
Starost nije neprijatelj, već razlog za prelazak na prefinjeniji režim
Jeste li ikada videli kako stari ljudi jedu u planinama? Polako, mirno, sa poštovanjem prema hrani, sa poštovanjem prema sebi.
I žive duže od onih koji sebe smatraju "večno mladima“ i naručuju biftek sa ljutim sosom. Kuvana hrana u istočnoj tradiciji nije stvar jedenja. Radi se o ritmu života. Usporavanje znači oporavak.
Na Tibetu kažu: "Telo je posuda. Ako ga zagrejete mekom hranom, dobrim mislima i sporim disanjem, trajaće 100 godina."
Neka vam dom uvek bude ispunjen toplom, hranljivom čorbom. Ako ne besmrtnošću, onda svakako dugovečnošću.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO: