Tri super recepta za slasne i neodoljive čokoladnekolače- sa pomorandžom, pepermintom i u zdravoj varijanti!

Pročitajte još:

Recepti za najlepše posne torte: 10 poslastica bez jaja i mleka

20 RECEPATA ZA NAJBOLJE TORTE ZA VAŠU TRPEZU: Čokoladne, voćne, brze, zdrave, posne i kremaste - savršene su za svako slavlje (RECEPT)

Zdravi čokoladni kolači

Sastojci:

  • 1 šolja šećera
  • 2 veća jajeta
  • 1 kašičica tople vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 1/4  šolje otopljenog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja brašna
  • 2/3 šolje kakao-praha bez šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica prah-šećera (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni. U većoj činiji umutite šećer i jaja (maksimalna brzina miksera), sve dok ne dobijete gustu i bledu masu. Razmutite granule kafe u toploj vodi i dodajte tu mešavinu u umućen šećer. Zatim umešajte puter i ekstrakt vanile. Neka mikser radi najmanjom brzinom dok ne sjedinite sve sastojke.

Izmerite brašno (izravnajte površinu na šolji nožem) i izmešajte varjačom sa kakao-prahom i solju. Polako dodajte ovu mešavinu umućenom šećeru i jajima i mešajte sve dok ne bude dobro sjedinjeno (testo će biti gusto).

Razlijte testo u kvadratni pleh ivice dugačke oko 20 cm, koji ste prethodno premazali puterom i naprašili brašnom. Pecite oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečeni kolač treba da bude elastičan kad ga pritisnete prstom. Ohladite ga na žici i po želji pospite šećerom u prahu.

Čokoladni kolači s pepermintom


Sastojci:

  • 120 gr crne čokolade
  • 1/2 šolje i 3 kašike putera ili margarina
  • 1 šolja šećera
  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje brašna
  • 1/2 šolje oraha
  • 1 kašičica ekstrakta peperminta
  • na vrh kašičice soli
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Pomešajte polovinu čokolade i 1/2 šolje putera u velikoj posudi koja može da se koristi u mikrotalasnoj pećnici.  Zagrejte tu mešavinu oko minut do minut i povremeno promešajte, pa ostavite da se polako ohladi. Umutite šećer i jaja, dodajte iseckane orahe, so i 1/4 kašičice ekstrakta peperminta i dobro izmeštajte. Izručite u podmazan i brašnom posut pleh i pecite sve dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izlazi potpuno čista. Ohladite na žici.
Izmešajte šećer u prahu, mleko, 2 kašike putera i 3/4 ekstrakta od peperminta i prelijte preko kolača. Rashladite oko pola sata u frižideru dok se ne stegne.
Otopite drugu polovinu čokolade i 1 kašiku putera u mikrotalasnoj pećnici i kad se masa izjednači, pospite je u tankom mlazu po površini kolača.  

Pročitajte još:

ČOKOLADNA TORTA SA KOKOSOM I BANANAMA: Recept za najfiniji slatkiš - bez brašna, bez jaja, bez mleka

Najlepša posna zimska torta: recept za poslasticu bez jaja i mleka (RECEPT + VEGAN)

Čokoladni kolači s pomorandžom

Sastojci:

  • 1/4  šolje putera ili margarina
  • 60 gr crne čokolade
  • 3/4  šolje šećera
  • 2 jajeta
  • 1/4  šolje koncentrisanog soka od pomorandže
  • 1 kašičica sitno iseckane korice pomorandže
  • 1 kašičica vanile
  • 1/2 šolje oraha
  • na vrh kašičice praška za pecivo

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Na niskoj temperaturi otopite puter i čokoladu, neprekidno mešajući. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Zatim dodajte šećer, jaja, koncentrat soka, koru od pomorandže i vanilu. Mutite sve dok se masa ne sjedini, pa umešajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Sipajte u podmazan pleh i pecite oko dvadeset minuta. Ukoliko želite da budu malo čvršći, možete da ga ostavite u pećnici još nekoliko minuta.

Izvor: Lovesensa