Tri super recepta za slasne i neodoljive čokoladnekolače- sa pomorandžom, pepermintom i u zdravoj varijanti!
Pročitajte još:
Zdravi čokoladni kolači
Sastojci:
- 1 šolja šećera
- 2 veća jajeta
- 1 kašičica tople vode
- 2 kašičice instant kafe
- 1/4 šolje otopljenog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja brašna
- 2/3 šolje kakao-praha bez šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica prah-šećera (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni. U većoj činiji umutite šećer i jaja (maksimalna brzina miksera), sve dok ne dobijete gustu i bledu masu. Razmutite granule kafe u toploj vodi i dodajte tu mešavinu u umućen šećer. Zatim umešajte puter i ekstrakt vanile. Neka mikser radi najmanjom brzinom dok ne sjedinite sve sastojke.
Izmerite brašno (izravnajte površinu na šolji nožem) i izmešajte varjačom sa kakao-prahom i solju. Polako dodajte ovu mešavinu umućenom šećeru i jajima i mešajte sve dok ne bude dobro sjedinjeno (testo će biti gusto).
Razlijte testo u kvadratni pleh ivice dugačke oko 20 cm, koji ste prethodno premazali puterom i naprašili brašnom. Pecite oko 20 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečeni kolač treba da bude elastičan kad ga pritisnete prstom. Ohladite ga na žici i po želji pospite šećerom u prahu.
Čokoladni kolači s pepermintom
Sastojci:
- 120 gr crne čokolade
- 1/2 šolje i 3 kašike putera ili margarina
- 1 šolja šećera
- 2 jajeta
- 1/2 šolje brašna
- 1/2 šolje oraha
- 1 kašičica ekstrakta peperminta
- na vrh kašičice soli
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 kašika mleka
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Pomešajte polovinu čokolade i 1/2 šolje putera u velikoj posudi koja može da se koristi u mikrotalasnoj pećnici. Zagrejte tu mešavinu oko minut do minut i povremeno promešajte, pa ostavite da se polako ohladi. Umutite šećer i jaja, dodajte iseckane orahe, so i 1/4 kašičice ekstrakta peperminta i dobro izmeštajte. Izručite u podmazan i brašnom posut pleh i pecite sve dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izlazi potpuno čista. Ohladite na žici.
Izmešajte šećer u prahu, mleko, 2 kašike putera i 3/4 ekstrakta od peperminta i prelijte preko kolača. Rashladite oko pola sata u frižideru dok se ne stegne.
Otopite drugu polovinu čokolade i 1 kašiku putera u mikrotalasnoj pećnici i kad se masa izjednači, pospite je u tankom mlazu po površini kolača.
Pročitajte još:
ČOKOLADNA TORTA SA KOKOSOM I BANANAMA: Recept za najfiniji slatkiš - bez brašna, bez jaja, bez mleka
Čokoladni kolači s pomorandžom
Sastojci:
- 1/4 šolje putera ili margarina
- 60 gr crne čokolade
- 3/4 šolje šećera
- 2 jajeta
- 1/4 šolje koncentrisanog soka od pomorandže
- 1 kašičica sitno iseckane korice pomorandže
- 1 kašičica vanile
- 1/2 šolje oraha
- na vrh kašičice praška za pecivo
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Na niskoj temperaturi otopite puter i čokoladu, neprekidno mešajući. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Zatim dodajte šećer, jaja, koncentrat soka, koru od pomorandže i vanilu. Mutite sve dok se masa ne sjedini, pa umešajte brašno, orahe i prašak za pecivo. Sipajte u podmazan pleh i pecite oko dvadeset minuta. Ukoliko želite da budu malo čvršći, možete da ga ostavite u pećnici još nekoliko minuta.
Izvor: Lovesensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!