Sastojci:
- 20 kašika sirovog susama
- 1 kašika sitne nerafinisane soli
Priprema:
Susam operite u cediljki pod mlazom hladne vode i sačekajte da se dobro iscedi. Pranjem ćete sprečiti susam da zagori, kao i "iskakanje" sa tiganja. U zagrejani tiganj stavite isceđeni susam te na umerenoj vatri neprestano mešajte gore-dole drvenom kutlačom dok sva vlaga ne ispari, a susam porumeni i zamiriše. Budite strpljivi jer će susam lako zagoreti ako prestanete da mešate.
Prženi susam prebacite u zdelu, a na istom tiganju samo kratko popržite so da bi ispario višak vlage ako je so vlažna. Zatim u mužaru ili japanskoj zdeli suribachi usitnite susam zajedno sa solju, tako da jedan deo semenki susama usitnite u prah. Osim ručno, prženi susam i so možete vrlo kratko izmiksati u blenderu. Kad se potpuno ohladi, ovaj začin čuvajte u zatvorenoj tegli do dve nedelje i koristite ga umereno (što nije lako jer je vrlo ukusan).
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša
Mesečni horoskop za mart 2025: Neko upada u emotivni ćorsokak, nekog čeka dobra zarada, ali i veliki trošak