Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravite sami: makrobiotički dodatak Gomashio

Evo jednostavnog recepta za poznati makrobiotički dodatak jelima! Ova kombinacija soli i prženog susama japanskog naziva Gomashio je izvrsnog ukusa i sadrži pregršt minerala iz kvalitetne soli i semenki susama...

  Izvor: Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 20 kašika sirovog susama
  • 1 kašika sitne nerafinisane soli

Priprema:

Susam operite u cediljki pod mlazom hladne vode i sačekajte da se dobro iscedi. Pranjem ćete sprečiti susam da zagori, kao i "iskakanje" sa tiganja. U zagrejani tiganj stavite isceđeni susam te na umerenoj vatri neprestano mešajte gore-dole drvenom kutlačom dok sva vlaga ne ispari, a susam porumeni i zamiriše. Budite strpljivi jer će susam lako zagoreti ako prestanete da mešate.

Reč nutricioniste: "za" i "protiv" makrobiotičke ishrane...

Prženi susam prebacite u zdelu, a na istom tiganju samo kratko popržite so da bi ispario višak vlage ako je so vlažna. Zatim u mužaru ili japanskoj zdeli suribachi usitnite susam zajedno sa solju, tako da jedan deo semenki susama usitnite u prah. Osim ručno, prženi susam i so možete vrlo kratko izmiksati u blenderu. Kad se potpuno ohladi, ovaj začin čuvajte u zatvorenoj tegli do dve nedelje i koristite ga umereno (što nije lako jer je vrlo ukusan).

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj