Sastojci:

  • 20 kašika sirovog susama
  • 1 kašika sitne nerafinisane soli

Priprema:

Susam operite u cediljki pod mlazom hladne vode i sačekajte da se dobro iscedi. Pranjem ćete sprečiti susam da zagori, kao i "iskakanje" sa tiganja. U zagrejani tiganj stavite isceđeni susam te na umerenoj vatri neprestano mešajte gore-dole drvenom kutlačom dok sva vlaga ne ispari, a susam porumeni i zamiriše. Budite strpljivi jer će susam lako zagoreti ako prestanete da mešate.

Reč nutricioniste: "za" i "protiv" makrobiotičke ishrane...

Prženi susam prebacite u zdelu, a na istom tiganju samo kratko popržite so da bi ispario višak vlage ako je so vlažna. Zatim u mužaru ili japanskoj zdeli suribachi usitnite susam zajedno sa solju, tako da jedan deo semenki susama usitnite u prah. Osim ručno, prženi susam i so možete vrlo kratko izmiksati u blenderu. Kad se potpuno ohladi, ovaj začin čuvajte u zatvorenoj tegli do dve nedelje i koristite ga umereno (što nije lako jer je vrlo ukusan).