Crni pirinač je najzdraviji odabir od ostalih vrsta pirinča. Nije rafinisan već je potpuno prirodan i izuzetno bogat nutrijentima. Poznat je i pod nazivom "kavijar od žitarica". Uz odličan slatkasto-orašasti ukus izuzetno je bogat belančevinama, mineralima, vlaknima, vitaminom B i folnom kiselinom, a odlikuje ga i mala kalorijska vrednost.

Divlji pirinač kuvanjem povećava volumen čak tri do četiri puta i od njega se pripremaju zasitna, ali lagana jela.
Proverite zašto je crni pirinač vekovima bio rezervisan samo za careve i plemiće i pripremite vašoj porodici pravi kraljevski obrok.

Sastojci:

  • 1 šoljica crnog pirinča (namočenog preko noći)
  • 2 kašičice soli
  • ¼ šoljice sirćeta od kokosa (ili jabukovog sirćeta)
  • 2 kašičice meda
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • biber (po okusu)
  • ½ kg paradajza
  • malo naseckanog bosiljka

Priprema:

Skuvajte 2 šoljice vode, pa dodajte pirinač i so. Kuvajte 40 minuta, odnosno dok voda ne ispari. Pomešajte sirće, med, kokosovo ulje, so i biber, pa dodajte u pirinač. Dodajte i naseckani paradajz i bosiljak. Poslužite odmah.

Izvor: Alternativa za vas