Crni pirinač je najzdraviji odabir od ostalih vrsta pirinča. Nije rafinisan već je potpuno prirodan i izuzetno bogat nutrijentima. Poznat je i pod nazivom "kavijar od žitarica". Uz odličan slatkasto-orašasti ukus izuzetno je bogat belančevinama, mineralima, vlaknima, vitaminom B i folnom kiselinom, a odlikuje ga i mala kalorijska vrednost.
Divlji pirinač kuvanjem povećava volumen čak tri do četiri puta i od njega se pripremaju zasitna, ali lagana jela.
Proverite zašto je crni pirinač vekovima bio rezervisan samo za careve i plemiće i pripremite vašoj porodici pravi kraljevski obrok.
Sastojci:
- 1 šoljica crnog pirinča (namočenog preko noći)
- 2 kašičice soli
- ¼ šoljice sirćeta od kokosa (ili jabukovog sirćeta)
- 2 kašičice meda
- 1 kašika kokosovog ulja
- biber (po okusu)
- ½ kg paradajza
- malo naseckanog bosiljka
Priprema:
Skuvajte 2 šoljice vode, pa dodajte pirinač i so. Kuvajte 40 minuta, odnosno dok voda ne ispari. Pomešajte sirće, med, kokosovo ulje, so i biber, pa dodajte u pirinač. Dodajte i naseckani paradajz i bosiljak. Poslužite odmah.
Izvor: Alternativa za vas
Koji je vaš životni moto? Vaša omiljena banana otkriva da li vam je ključ vreme, iskustvo ili zlatna sredina
Sreća stiže za 3 horoskopska znaka 2. aprila 2025: Jezde na talasu optimizma i podstiču druge na promenu
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke
Koja je energija aprila 2025? Ivana nam otkriva tarot kartu koja predviđa harmoniju ako se čuvate jedne emocije