Kada imate povišen krvnipritisak, prva stvar koju treba uraditi je regulisanje režima ishrane, piše Lovesensa.

Stručnjaci za početak preporučuju da ograničite unos soli i više jedete organskovoće i povrće. Istraživanja pokazuju da su određene vrste voća odlični prirodni lekovi protiv hipertenzije. Najviše se preporučuju lubenica, kivi i bobičasto voće.

Lubenica

Citrulin iz lubenice pomaže da regulišete visok pritisak. Aminokiselina koju lubenica sadrži utiče da telo produkuje azot-monoksid, gas koji opušta krvne sudove i utiče na fleksibilnost arterija. Na ovaj način obezbeđuje se slobodan protok krvi i snižava se pritisak.

Kivi

Istraživanja su pokazala da ukoliko jedete 3 kivija dnevno tokom osam nedelja, uspećete da regulišete sistoličku i diastoličku hipertenziju. Kivi uspešno obara visok pritisak jer sadrži vitamin C.

Bobičasto voće

BObičasto voće (jagode i borovnice) sadrže antoioksidante i odličan su prirodni lek protiv visokog pritiska. Istraživanje vršeno na 34 000 ljudi koji su uzimali antocijan iz jagoda i borovnica, dokazalo je da su osobe koje uzimaju ovo jedinjenje imaju manji rizik da obole od hipertenzije.

Pored promena režima ishrana, preporučuje se da redovno vežbate kako biste sprečili visok pritisak. Stručnjaci ističu da odrasla osoba nedeljno treba da vežba 2 sata i 30 minuta.

Izvor: Lovesensa