Stanje suvih očiju može da nastane ukoliko sitne žlezde na kapcima i oko njih ne proizvode dovljno suza kako bi vam vid bio bistar i neometan. Kada žlezde normalno luče suze, površina oka je glatka, prijatna i hidrirana, a samim tim uklanja prašinu iz oka i sprečava infekcije. Zdrave oči proizvode suze tokom celog dana, kako bi se održavala vlažnost.

Ipak, može se desiti da određeni zdravstveni problemi, lekovi ili proces starenja znatno umanje vlažnost oka. Svakako će, u zavisnoti od uzroka, lekar odrediti terapiju za suve oči, ali postoje i prirodni načini za ublažavanje suvoće očiju: 

Tople obloge

U suzama su sadržani voda, ulje i sluz. Vašem oku su potrebna sva tri elementa kako bi bilo vlažno i zdravo. Upale i perutanje kapaka mogu da zapuše žlezde za proizvodnju ulja na ivici oka i da dovedu do suvoće očiju. Kako biste olakšali iritaciju, navlažite čistu krpu toplom vodom, iscedite je i držite na zatvorenom oko najmanje minut. Lagano pritisnite prstom ivicu kapka kako biste iscedili zapušena ulja. Vlažnost i toplota podstiču opuštanje žlezda. Često vlažite krpu (ili peškir), tako da ostane topla. Možda će vam topli oblozi biti potrebni svakog dana, kako bi smanjili upalu, čak i nakon što budete osećali da su vam oči u boljem stanju.

Više trepćite

Neprekidno gledanje u računar smanjuje broj treptaja oka u minuti. Kada ste pri računarom pokušajte da trepćete što češće i pridržavajte se pravila 20:20! Zatvorite oči na svakih dvadeset minuta, na po dvadeset sekundi.
Još jedan jednostavan trik za održavanje vlažnosti očiju tokom rada za računarom je da postavite ekran ispod nivoa očiju, jer nećete morati toliko široko da otvarate oči. To će pomoći da se uspori isparavanje suza između treptaja.

Jedite prirodno masnu ribu

Losos, tuna, sardine, pastrmka i skuša su ribe koje sadrže omega 3 masne kiseline. Unos ove ribe u ishranu će poboljšati proces stvaranja ulja u očima i pomoći će vam da bolje vidite, što će automatski smanjiti i iritaciju očiju. Od ostale hrane koja sadrži omega 3 masne kiseline tu su orasi, biljna ulja (poput uljane repice i soje) i laneno seme. Omega 3 masne kiseline možete da unosite u organizam i putem supelemenata. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uvedete neki dodatak ishrani, kako biste bili sigurni da to neće uticati na vaše trenutno zdravlje ili lekove koje trenutno koristite.

Hidrirajte se!

Svakom delu vašeg tela je potrebna voda kako biste ostali zdravi, uključujući i vaše oči. Redovan dnevni unos vode će vam pomoći da ih održite vlažnim. Vodite računa da ne pijete vodu tek kada osetite žeđ, jer ste u tom trenutku već dehidrirani. Umesto toga, trebalo bi da svakog dana popijete od osam do deset čaša vode. Ukoliko ne volite običnu vodu, pomoći će svaka tečnost koja ne sadrži šećer, alkohol ili kofein. Može vam pomoći i voće i povrće koje obiluje vodom, kao što su krastavci i lubenice. Možete lako da proverite da li ste hidrirani pogledom na svoju mokraću. Ukoliko je svetlo žuta ili bezbojna, znači da ste dobro hidrirani.

Nosite sunčane naočare sa UV i antirefleks zaštitom

Naočare će vam zaštiti oči od vetra i štetnih sunčevih zraka. Takođe bi trebalo da izbegavate da upirete fen, klimu ili ventilator u oči, jer će podstaći brze isušivanje i oticanje suza iz oka.

Koristite ovlaživač vazduha ili filter za vazduh

Ovlaživači vazduha su vrlo korisni i mogu da povećaju vlagu suvom vazduhu u zatvorenom prostoru. Efekat je isti kao kada tokom zime stavite šerpu sa vodom na radijator ili peć. Čistač vazduha filtrira prašinu i druge čestice, koje takođe mogu biti uzročnici suvoće očiju.

Izvor: Sensa