Jednu od najvažnijih uloga u procesu starenja u našem organizmu imaju telomeri - krajevi hromozoma čija dužina utiče na stanje ćelija. Sve više istraživanja usmerava svoju pažnju ka telomerima i mnogi holističari ističu njihov značaj po zdravlje i dugovečnost. Dokazano je da svaki put kada se ćelija deli, telomeri postaju kraći. Što se više telomeri skraćuju, to može nepovoljno uticati na DNK ćelije i ćelija počinje da stari i odumire.

Na sreću, zahvaljujući našoj volji da budemo zdravi i moćnom organizmu, svojim navikama možemo uticati na dužinu telomera, zaštiti ih, usporiti starenje i smanjiti rizik od oboljenja. Naše navike definišu naše stanje u organizmu, pa zato i određene nepovoljne navike skraćuju telomere, a samim tim skraćuju i naš životni vek. Pitali smo Monu Maličević, doktorku medicine i akademskog specijalistu mikroskopije i ćelijske biologije, kako možemo zaštiti telomere i povećati šanse za dugovečnost:

"Svaki stručnjak koji se bavi temama dugovečnosti i anti-aging-a voli da istakne značaj telomera. Tu spadam i ja jer su ovo suptilni biološki nivoi, ja ih vidim kao kapije prelaza između onoga što zovemo energija i materija. Telomere su delovi DNK molekula koji se tokom vremena skraćuju, što je usko povezano sa načinom života čoveka. Što su kraće, rizik od mutacije ćelija (rak i druge ćelijske promene) i njihovog umiranja je veći." - objašnjava doktorka Mona.

Objašnjava kako možemo da zaštitimo svoje telomere, kao i koje toksične navike loše utiču na njih i na dužinu života: "Ljudi koji zanemaruju svoje telo i navike ubrzavaju procese koji skraćuju telomere i doslovno skraćuju svoj život. Za početak, ono što svako od nas može da uradi je da se zdravo hrani, da bude fizički aktivan, da prekine sa konzumacijom cigareta, alkohola ili narkotika, da obezbedi kvalitetan san, optimum vitamina i minerala i urednu krvnu sliku. Ukoliko ne radite godišnje analize-počnite. Ukoliko se ne osećate u punoj snazi, ne čekajte, nego krenite u akciju i posavetujete se sa stručnim licima."

Mona Maličević je doktor medicine i akademski specijalista mikroskopije i ćelijske biologije. Kako se navodi na njenom oficijalnom sajtu, Mona spaja znanja iz oblasti konvencionalne medicine, najnovija istraživanja sa zapada sa drevnim znanjima istoka i istočnjačke filozofije - sve ih stavlja pod istim veo kako bi holistički pomagala što većem broju ljudi. Kao praktikant konvencionalne i nekonvencialne medicine tvrdi da se svakom zdravstvenom problemu treba pristupiti na holistički način. Duboko veruje u transformativnu moć koju poseduje svako od nas i da blagostanje u kom želimo da živimo moramo prvo probuditi u nama samima kroz aktivan i kontiuirani rad na sebi. Kako je istaknuto na njenom sajtu, doktorka Mona Maličević nas podseća - "Leči se čovek, a ne bolest".

Mona Maličević na društvenim mrežama promoviše zdrav stil života, inspiriše pratioce da usvoje zdrave životne navike, od ishrana i vežbanja, do meditacije i energetskih rituala. Razgovara sa stručnjacima i na praktičan način nas usmerava da postanemo najbolja verzija sebe, odnosno upoznaje ljude sa njihovom veličanstvenom prirodom. Doktorka Mona je organizator jedinstvenih seminara i radionica za promociju zdravlja, poput seminara o dijabetesu i insulinskoj rezistenciji, integrativnoj medicini, evoluciji kroz energetske centre i dr.

Izvor: Sensa