Čuvarkuća je biljka koja sadrži puno vitramina A i C, izuzetno je lekovita, pa bi trebalo da je ima svaka kuća. Vrlo je jednostavna za gajenje, ne zahteva posebnu negu, a jedini način da ugrozite biljku jeste da je zalijete sa previše vode.

Sadrži fitoncide, supstance koje deluju antiseptično i bore se protiv bakterija. To su još znale naše bake kada su koristile čuvarkuću kod bolova u uvetu, nacedile bi dve do tri kapi čuvarkuće u uvo, a danas ovaj lek potvrđuje i nauka.

Travar Momčilo Antonijević u jednoj emisjiji objasnio je da se čuvarkuća preporučuje za lečenje organa za disanje, varenje, kod bronhitisa, kod osoba koje imaju problem sa čirom u želucu ili na dvanaestopalačnom crevu.

Novinar i narodni travar Momčilo Antonijević pokazao je kako od čuvarkuće možemo da napravimo preparat za jačanje organizma, organa za varenje, posebno želuca. Potrebna su vam dva sastojka:

- 21 sveže ubran list čuvarkuće

- 150g prirodnog meda

Priprema: Listove čuvarkuće operite i očistite, pa stavite u secko ili blender. Ukoliko nemate ovaj uređaj možete i sitno iseckati nožem. Kada usitnite čuvarkuću, pomešajte dobijenu smešu sa medom. Kada dobro izmešate, vratite smešu u teglu i uzimajte jendu kašićčicu svakog jutra na prazan stomak. Nakon uzimanja leka, pokušajte da ništa ne poijete i ne jedete 30 minuta kako bi lek delovao. Narodna medicina ga preporučuje i kod sindroma policističnih jajnika.

Izvor: Sensa