Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dendroterapija: izlečite um i telo uz pomoć snage drveća

Iskoristite svaku šetnju po prirod za dendroterapiju!

  Izvor: Foto: Profimedia

Blagodeti šumskih kupatila prvi su zapazili japanski stručnjaci, koji su radili i razna merenja kako bi dokazali svoje teorije. Danas sve više stručnjaka širom sveta tvrdi da drveće zaista može izlečiti i „nahraniti" naše telo energijom. Zbog toga je dendroterapija u nekim zemljama priznata kao metoda lečenja. Posebno se izdvajaju hrast, breza, lipa, bor i bagrem.

"Šume su bogate fitoncidima, takozvanim baktericidnim materijama koje se izdvajaju iz drveća i biljaka i vazduhu daju lekovita svojstva. Te korisne materije drveće samo ispušta ne bi li se zaštitilo od bolesti. Kada ih ljudi udišu, to ima veliki uticaj na njihovo zdravlje.

Za dva sata udisanja šumskog vazduha organizam se toliko osnaži da se čovek oseća odlično naredne dve nedelje. Zato je preporučljivo šetati šumom dva puta mesečno", kaže prof. dr Gorana Isailović, dermatolog Visoke zdravstvene škole strukovnih studija iz Zemuna, koja je sa svojim timom osmislila projekat Šumadijski i šumski hamam.

Kada ste tužni, razdražljivi ili rastrojeni ili jednostavno želite da se oslobodite napetosti i nervoze, naslonite se na drvo leđima (celom dužinom kičmenog stuba) i obuhvatite ga rukama kao kada ste se u detinjstvu krili iza drveća. Ako imate problema s unutrašnjim organima, zagrlite drvo kao dragog prijatelja. Ali ne preporučuje se da u tom „zagrljaju" ostanete duže od dvadesetak minuta.

U svakom slučaju, dobro je u prirodi srediti misli i preispitati svoje postupke. Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je primenjujete redovno i ako vam postane dobra navika.

Breza je vrlo popularna, jer ima čitav niz lekovitih i isceljujućih svojstava. Dovoljno bi bilo da jednom nedeljno odemo u brezovu šumu, izaberemo jedan od većih primeraka ovog lepog drveta, da ga zagrlimo i privijemo se uz njega petnaestak minuta.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj