Leto je vreme koje volimo da prvodimo bezbrižno, zabavljajući se i ne misleći mnogo o svom ponašanju. Često damo sebi oduška, pogotovu na odmoru, ne misleći o negativnim posledicama. Izdvojili smo samo 3 navike koje iako deluju bezazleno, mogu da prouzrokuju zdravstvene tegobe, naročito s bubrezima.

Nedovoljan unos tečnosti

Mala količina popijene tečnosti šteti našem telu ne samo leti, već i u bilo koje drugo vreme. Optimalna količina obično bi trebalo da bude 1,5-2 litra, a po vrućinama i 2,5-3 litra. Ako se ne pridržavate ovog pravila, rizikujete da, na prvom mestu, dehidrirate, a takođe i da dobijete kamen u bubregu. 

Previše šećera

Zaboravljamo da se šećer nalazi u gotovo svim proizvodima oko nas. Zbog toga je vrlo lako izgubiti kontrolu nad količinom šećera koju konzumiramo na dnevnom nivou. Sva gazirana pića sa šećerom bogata su fruktozom. Ovo je jedna od glavnih namirnica koje dovode do gojaznosti. To, posledično, dovodi do povećanja krvnog pritiska i oštećenja bubrežne funkcije. Fruktoza takođe povećava rizik od razvoja kamena u bubregu. Umesto gaziranog pića, bolje je da uzmete vodu s limunom. Na taj način ćete se bolje hidrirati i smanjiti kiselost svog organizma.

Nemenjanje kupaćeg kostima

Iako je plivanje zdravo, a i voda nema štetnih uticaja na telo, mnogi se tokom leta opuste i ne primaćuju da sede u mokrom kupaćem kostimu. To se pogotovu odnosi na dame, koje su u povećanoj riziku, zbog specifičnosti svoje anatomije i blizine mokraćnog i vaginalnog kanala. Mokar kupaći i toplota su idealna podloga za razvoj gljivičnih infekcija, kao i infekcija urinarnog trakta, što takođe može da dovede do oboljenja bubrega.

Izvor: Sensa