Psihosomatika je stav u medicini koji ima gledište da psiha i emotivno stanje čoveka, posebno neprijatna iskustva, traume, potisnute i negativne emocije, mogu narušiti fizičko zdravlje. U svom najširem značenju psihosomatika predstavlja stav da je svaki pacijent, bez obzira na konkretnu simptomatiku, jedna celina, integralna struktura duha i tela. Podrazumeva da su fizičko i mentalno zdravlje izuzetno povezani i da se manifestuju jedno na drugo.

Unutrašnji nemir i neravnoteža, kao i blokada u psihi, mogu povećati rizik od određenih oboljenja, kako ističu stručnjaci za psihosomatiku. Smatraju da je važno kada se bolest pojavi lečiti posledice i ublažavatisimptome, ali i obratiti pažmnju na uzrok, emotivni okidač koji je moguće da je izazvao probleme.

Evo koje bolesti i emocije su povezane:

Respiratorni sistem - Problemi sa disanjem uglavnom podrazumevaju ne život po svojim željama, prilagođavanje drugima koji ne primećuju/poštuju naš trud, osećaj jakog pritiska, osećaj gušenja.

Astma znači nemogućnost samostalnog disanja, potisnut plač, potisnutu radost i uživanje u životu. Postupanje u skladu sa očekivanjima roditelja, protiv sopstvenih interesa.

Problemi sa sinusima su neizraženi bes prema određenoj osobi, osećaj preopterećenosti, strah od budućnosti. Loše samopoštovanje i samopouzdanje. Nemogućnost oslobađanja od starih obrazaca. Teško pronalaženje rešenja za probleme. Potisnuta žalost i suze. Potreba da se oslobodite blokada i oslobodite se.

Bronhitis znači da moramo nešto da skinemo sa grudi. Potreba da nešto pustite zauvek da ode iz vašeg života. Osećaj da nas neko tlači. Potreba da izrazimo emocije, da eksternalizujemo nešto što smo predugo potiskivali. Osećaj da ne živimo u skladu sa svojom prirodom.

Kardiovaskularne bolesti - Povezuju se sa nedostatkom radosti, osećajem velikog gubitka, nedostatkom izražavanja ljubavi i radosti sa drugim ljudima. Srčani udar izražava blokiranu energiju radosti, da ne živimo svoju misiju, da blokiramo svoj život.

Anemija može ukazivati probleme sa povezivanjem sa muškom energijom u nama. Crvena krvna zrnca imaju agresivnu funkciju, jer prenose kiseonik po celom telu.

Aneurizma znači jaz između muške i ženske energije. Blokada između muške i ženske strane partnera, sebe ili deteta. Ljutnja na roditelje.

Visok krvni pritisak znači povećan pritisak/stres u životu, neizraženu ljutnju, neizražena osećanja, povećanje unutrašnjeg pritiska.

Nizak krvni pritisak znači otpor ka potpunom ulasku u život bez straha. Unutrašnja slabost i želja za povlačenjem, nemogućnost samostalnosti i nezavisnosti, osećaj preopterećenosti.

Kamen u žuči znači gorčinu, teške misli, osudu, ponos, ogorčenost. Nismo spremni da se oslobodimo osećaja da smo zarobljeni. Trudimo se da ugodimo drugima, alito čini da budemo ogorčeni.

Problemi sa stomakom znače nemogućnost varenja novih ideja; ruminacija ideja u umu; produžena neizvesnost; osećaj propasti, nefleksibilnosti, otpoa, prevelika osetljivosti. Strah od novog, nemogućnost razumevanja.

Kronova bolest/kolitis znači nefleksibilno mišljenje, strah od puštanja stvari iz prošlosti. Držite se starih verovanja i ideja koje izazivaju osećaj straha i krivice. Neizvesnost, strah i nervoza pri suočavanju sa nepoznatim, snažno uverenje da nismo dovoljno dobri.

Hemoroidi znače da želimo da prenesemo neko znanje, ali smo sigurni da neće biti dobro prihvaćeno. Ovo stanje može biti povezano i sa potisnutim besom. Pokušavamo da forsiramo nešto u nekoj oblasti života.

Osteoporoza znači razređen tok životne energije kroz kosti zbog prepuštanja sudbini. Ostavljamo sa strane mogućnost da uvek možemo da promenimo stvari u životu koje nam ne prijaju. Stagniramo i ostajemo u zoni komfora. Nerešeni porodični odnosi.

Artritis znači kritičnost, prolaznost, ukočenost, dubok otpor, strah od kretanja. Preterano kritičan stav i ogorčenost prema nekome i njegovim postupcima prema nama, koji se izražava kroz smanjenje radosti i zahvalnosti. Ne izražavajući naše duboke emocije. Ljutnja, iritacija ili frustracija prema sebi ili nekom drugom. Nefleksibilno razmišljanje. Nedostatak svrhe i ne usklađenost sa vlastitim snovima i emcoijama.

Glavobolje znače nedostatak izražavanja, samokritičnost, strah, ljutnju na sebe. Unutrašnji sukobi oko toga šta reći, uraditi, postići.

Bol ili povreda donjeg dela leđa znače da su naše najvažnije vrednosti u opasnosti, kao što su porodica, finansije, odnosi.

Napomena: Ukoliko osećate bilo kakve simptome ili bolove, neophodno je da se obratite lekaru za medicinsku pomoć. Koristite tekst samo kao pomoć i inspiraciju – svaka osoba ima svoje specifične situacije i svoje složene razloge.

Izvor: Sensa