Kineska lunarna nova godina počela je 22. januara i najavljuje značajnu energetsku promenu u odnosu na prethodnu, godinu Tigra. Pred nama je godina u kojoj će nas energija Vodenog Zeca ublažiti, smekšati i podstaći na jedan sasvim drugi tok razmišljanja i delanja i promeniti odnos prema vrlini hrabrosti, koja se ne meri uvek aršinom borbe i konfrontacije, da li „pobeđujemo” ili „gubimo”. Sve u orijentalnoj filozofiji i medicini je pitanje dualiteta – sve i jeste i nije, i može i ne može, „pobeđujemo” ili „gubimo” može biti isto – sve zavisi iz kog ugla i kojim očima posmatramo. U tome je jednostavnost i komplikovanost kineske medicine, a od nas zavisi da li ćemo prihvatiti odgovornost biranja i hrabrost da prigrlimo tu slobodu, piše za Sensu Miriam Gordana Petrović, akupunkturolog i specijalista holističke medicine.
Ispravno shvatanje hrabrosti je u tome da prihvatimo da treba da se pozabavimo sopstvenim frustracijama, opsesijama i modelima ponašanja koji nam više ne služe za našu najbolju svrhu. Čak i u standardnim fomulacijama reči „hrabrost” nalazimo da je to sposobnost da uradimo nešto što nas suštinski plaši; snaga koju pokazujemo iako se suočavamo sa bolom i/ili žalošću. Ovo nam neminovno otvara vrata stalnog rasta i duhovnog napretka.

Mirna komunikacija: mudrost je blagost

Ova 2023. godina je jin godina – godina novih početaka, na novi način, bolje komunikacije i ekspanzije poslova koje vode žene. Izuzetna godina za zasnivanje porodice, fertilitet je u porastu i favorizuje se harmonična porodična energija. Ovo je magična godina za otkrivanje naše prave suštine, za skidanje maski koje često nosimo i za otvaranje i ekspanziju naše vitalne energije. S obzirom na karakteristike vladajuće životinje ove godine, Vodenog Zeca, možemo očekivati godinu u kojoj će se mnogo više govoriti o uravnoteženom načinu života, o vaganju da li nam i koliko treba ekspanzija energije a koliko odmora i mira. Zec ima naglašenu sposobnost prilagođavanja, bistar je i brz na svom putu, a i na skretanju sa istog, ukoliko se za tim ukaže potreba.
Izreka „tiha voda breg roni” nikad nije bila doslovnija nego u najavi za tekuću godinu. U komunikaciji, delanju, postizanju ciljeva, bitna će biti promućurnost, fleksibilnost, blaga ali neopoziva odlučnost. Možda ne uvek tim redom, ali svakako kombinacija tih karakteristika. Agresivno ponašanje, bes, ljutnja, bezočnost, „gruvanje” autoreferentnosti i sebični interesi neće se, mnogo više nego ranije, dobro kotirati. To se odnosi kako na privatne tako i na poslovne sfere. Ne treba zaboraviti da je ovo jin godina, a jin je aspekt prijemčivosti, (relativno govereći) pasivnosti, godina ženskog principa, fluidnosti i promišljenosti.

U kom grmu leži i odmara Zec i šta nam poručuje

Ako vas pomisao na zeca asocira na blagost, nežnost i osećajnost, potpuno ste u pravu. Ako vas možda asocira na strah, stidljivost i nesigurnost, opet ste u pravu. Kao i uvek kada je u pitanju kineska medicina, sve je relativno, i sagledava se samo u relativnom međusobnom odnosu. Zec, životinja koja vlada ovom godinom blaga je, nežna i nekonfrontirajuća priroda koja nije sklona agresiji. Iako se kreće brzo i lako, voli da se odmara, pa nam i to ukazuje na potrebu uspostavljanja ravnoteže, ove godine posebno, između perioda aktivnosti i odmora i spavanja. Posebno se savetuje odmor u ležećem položaju, a kada je u pitanju ishrana, što blaže pripremljena, blago blanširana, lagana hrana, bogata povrćem, nemasnim mesom i, generalno govoreći, u manjim porcijama.
U prirodi zeca su, isto tako, stidljivost, neodlučnost i strah, osobine koje se mogu pojačati i kod nekih od nas ove godine, pa je važno tome posvetiti pažnju. Strah je emocija koja može negativno da utiče na bubrege, kojima inače vlada element vode i koji su osetljiviji zimi. Veoma je važno naučiti kako se nositi sa strahovima i kako kanalisati tu, ponekad zablokiranu energiju, da bi se obezbedilo neometano energetsko kretanje.
Voda, vladajući element ove godine, samo dodatno podstiče dualitet u karakteru Zeca, kao simbol stalnog proticanja, sopstvenog pravca, a opet prilagođavajući se svemu na šta nailazi i kroz šta prolazi. Voda zahteva neometan tok, ali uz jasne granice i odrednice, da se ne bi pretvorila u stihiju i neobuzdano rušila sve pred sobom. Pravilno omeđena, srećna je jer zna šta radi i kuda ide. Bez smernica, može postati opasna i destruktivna, a ako pak nema promena, nema protoka, pretvara se u ustajalu i smrdljivu baru.
Šta to tačno znači kada je u pitanju naše zdravlje ove godine zavisiće od ovog globalnog uticaja, ali i od naše konstitucije, pa ukoliko želimo da znamo precizan plan tome prilagođen, mora se ustanoviti naš vladajući element, kao i uzeti o obzir doba godine u kome smo rođeni.
U ciklusu uzajamne podrške elemenata u tradicionalnoj kineskoj medicini, Voda podržava element Drveta, element nadolazećeg proleća. Adekvatno „nahranjeno” drvo je fleksibilno i snažno, pa će i naše odluke, planiranje i manifestacije time da se odlikuju. Suvo, britko drvo lako puca. Ljutnja, bes i agresija koji su uzrok – i posledica – loše postavljene ove dve energije konsekventno utiču na energetsko zdravlje jetre. Zato je uvek važno imati ovaj uzajamni odnos u vidu i, unutar naših energija, obema podjednako posvetiti pažnju. Još jedna potvrda da se u holističkoj medicini uvek radi na celovitosti i uz poštovanje ravnoteže svih uključenih faktora.

Zdravlje je moć, znanje je pomoć

Nakon burne i turbulentne godine Tigra, dobro nam dolazi godina u kojoj ćemo imati veliku podršku Univerzuma da se posvetimo nekim novim vrednostima, novim načinima brige o zdravlju i shvatanju uspeha i načina na koje ga postići. Holistička medicina će doživeti uspon, jer je upravo briga o ljudskom biću na redu, u svom njegovom jedinstvu i autentičnosti.
Nega koja podrazumeva celovit pristup i uključuje jednu, dve ili više izabranih terapeutskih tehnika, otvoriće nam nove uvide u to kako da relativno brzo i uspešno zamenimo stare, dotrajale programe. Programe koji do sada nisu davali željene rezultate na poljima ličnog razvoja i zdravstvene stabilnosti, kao i za razrešenje eventualnih specifičnih simptoma.

Akupunktura, akupresura i moksibustija

Malo je reći da su akupunktura, akupresura i moksibustija terapeutske tehnike zlatnog standarda. Postoji čitav niz mogućnosti koje su nam date da ojačamo, oslobodimo, usmerimo sve aspekte našeg življenja – emotivnog, fizičkog, mentalnog i duhovnog – i da postignemo temeljno dobro zdravlje i postojan imunitet.
Gledajući uopšteno, akupunkturom i akupresurom radićemo na uspostavljanju ravnoteže elemenata vode, zemlje i drveta. Nega energija jetre, bubrega, stomaka i slezine je prioritet. Personalizovani tretman je obavezan, ali balansiranje celog organizma će ovo prioritizovati.
U zavisnosti od toga gde se nalazite (energetski) u trenutku tretmana, kombinacije tačaka će uvek sadržati i „sezonske” tačke i one koje odgovaraju vašoj osnovnoj trenutnoj emociji. Radi se često o samo nekoliko iglica, uglavnom distribuiranih na nogama i rukama.
S obzirom na to da je ova godina velika podrška dobrom fertilitetu, planiranje trudnoće, razrešenje eventualnih ginekoloških i/ili reproduktivnih poteškoća, revizija planova u vezi sa planiranjem porodice biće u porastu. Tada akupunkturu i akupresuru često dopunjavamo moksibustijom, tehnikom grejanja pojedinih tačaka kompaktiranim štapićima biljke gorkog pelina, koja je pogodna, uz pravilno instruisanje, i za kućnu upotrebu, između tretmana u kliničkim uslovima. Time obezbeđujemo postojan i neometan protok životne energije, nutritivnih materija i krvi, da bi se kontinuirana komunikacija ovih triju elemenata neprestano odvijala.

Izvor: Sensa/Miriam Gordana Petrović, akupunkturolog, specijalista holističke medicine