Kvaliteti vlažnog i većeg dela proleća su kvaliteti kafa doše: toplo, vlažno, teško, gusto, stabilno, masno. Suvi, ledeni, vetroviti dani odgovaraju vata doši. Kafa i vata su suprotnosti.

Kafa je potencijalna, a vata kinetička energija. Kafa je opipljiva, to je sama supstanca, materija. Vata je nevidljiva, neopipljiva i neuhvatljiva. Vata je vetar, vazduh, prostor, dah. Kafa je zemlja, telo, hrana. Kafa gradi, vata pokreće. Kafa održava, vata izbacuje. Kafa je sigurnost korena, vata je neophodan rast.

Tako je energija proleća promenljiva poput samog godišnjeg doba. Za kafa i vata došu u proleće zajednički je godišnji ciklus rasta, buđenja, energije koja ide napred, gradi, pokreće, otkriva. Ovaj veliki godišnji ciklus počinje sa zimskim i traje do letnjeg solsticija, nakon kojeg nastupa ciklus uživanja u plodovima, umirivanja i pripreme za zimski period.

Signali koji pokazuju da je kafa doša van ravnoteže

Previše istih kvaliteta vodi u disbalans, kaže ajurveda, a kafa doša sastavljena od elemenata zemlje i vode zna posebno da se istroši u rano proleće, jer nas je čitave zime grejala i čuvala na sigurnom.

Sada, s kraja jedne i na početku nove sezone, neravnotežu kafa doše možemo da osetimo kao suvišnu težinu u svakom smislu. Kafa van balansa ume da bude troma, inertna, umorna, pospana i bezvoljna. Osim kada je u pitanju hrana za kojom poseže kao za zagrljajima. Slano, slatko... nije kafa mnogo probirljiva oko hrane sve dok je ima i dok je za utehu od strašne zime, kao ni oko toga na koji bi ljubić po stoti put plakala sve dok je u zagrljaju svog ćebenceta.

Jer kafa van balansa je osetljiva, neraspoložena, letargična, alergična i ne vidi da proleće samo što nije. Ne vidi da su joj potrebni smeh, pokret, avantura, druženje, lako zaljubljivanje u sve što raste, buja i blista oko nje.

Preporučene aktivnosti za ravnotežu kafa doše

1. Promena rutine i rano ustajanje, pre 6 h, tj. pre početka kafa dnevnog ciklusa.
2. Jutarnja šetnja odmah po ustajanju ili energičnije vežbanje do 10 h. Šetnja uzbrdo i u društvu je idealna, kao i zagrevajuća joga vinjasa, sekvenca Pozdrav Suncu, energičan ples ili trčanje.
3. Jedan glavni i jedan manji obrok dnevno, ili smanjena količina obroka.
4. Glavni obrok do 14 h, uz laganu večeru, poput tople supe.
5. Đumbir u prahu, biber, kumin, svi ljutkasti začini i biljke, beli luk.
6. Bez spavanja tokom dana.
7. Slušanje muzike za ples. I plesanje – najbolje u društvu.
8. Redovni kontakti sa ljudima, razgovori sa prijateljima, igranje društvenih igara ili zajedničko uređivanje bašte.
9. Vežbanje granica i kako da kažeš ne.
10. Izlaganje suncu, kao i „kupanju” vetrom (dobro utopljeni da očuvamo toplotu tela).

Poboljšajte varenje

„Nije ono što u sebe uneseš već ono što svariš”, kaže ajurveda, te prve znake neravnoteže osetimo uvek u digestivnom traktu i snazi našeg unutrašnjeg ognja – agni. Agni je naša digestivna vatra, u jogi i ajurvedi označava energetsko ognjište našeg suptilnog tela, zaduženo za dobro varenje i napajanje hranljivim materijama svih ćelija, kao i za sve metaboličke procese u telu. U isto vreme, agni pomaže da svarimo sva životna iskustva i transformišemo ih u znanje, mudrost i zrelost. Dobar agni znači fizičku i mentalnu snagu, i dobru ravnotežu sve tri doše.

S proleća ova naša digestivna vatra je nešto slabija, pa joj je potrebna pomoć, posebno ako i lično imamo dominantnu kafa došu. To možemo da učinimo napicima na bazi đumbira ili žvakanjem komadića svežeg đumbira pre jela. Zgodno je da radimo i vežbe koje zagrevaju i pospešuju metaboličke procese. Treba da izbegavamo tešku, hladnu i sirovu hranu, uopšte, da sklonimo fokus sa hrane. U proleće možemo da osetimo potrebu da smanjimo broj obroka tokom dana ili da uvedemo lagana jela, poput tradicionalnog ajurvedskog kičadija – jela od pirinča i mungo pasulja koje prija svim došama.

Topli, sezonski i sveži obroci i kuvana jela su, pre nego sirova hrana, ono što prija svim došama, posebno kafa i vata doši u proleće. Kafa došu u balans vraćaju gorki, ljuti i opori ukusi, dok je slatko, kiselo i gorko iritira, kao i sva ulja i masnoće. Neke od preporučljivih namirnica su heljda, proso, sve prolećno povrće, posebno zeljasto i lisnato, jabuke, nar, suve šljive, crni i mungo pasulj, crveno sočivo, med koji ima zagrevajuće dejstvo i gotovo svi začini. Preporučljivo je izbegavati sirove namirnice, hladna jela, guste, vlažne ili sluzave konzistencije, teška, slatka, kisela ili slana jela. Kafa doši prija jednostavna hrana u integralnom obliku i ukusi koji dolaze od začina i začinskih trava kao naznaka proleća, buđenja još jednog ciklusa klijanja, bašti, sadnica, mladih listova i mirišljavog vazduha.

Izvor: Sensa/Jelena Malenović, IG@jelena.zacin.i.sunce, www.spicesunshine.com