Svaka žena ima svoje specifične potrebe. Uzmite ih u obzir kada se odlučite za suplemente. U zavisnosti od vaših godina, postoje određeni hranljivi sastojcikoji su telu potrebniji. Rebeka Marej, medicinska sestra specijalizovana za funkcionalnu medicinu i endokrinologiju, napravila je listu koja bi vam mogla biti korisna, prenosi andreearaicu.com. Naravno, svaka suplementacija zahteva konsultacije sa lekarom pre nego što ih uvedete u svoju dnevnu rutinu.

Vitamini za žene u 20-im

Način na koji sada tretirate svoje kosti igra važnu ulogu u riziku od osteoporoze kasnije u životu. U ovom periodu je ženama posebno potreban vitamin D koji se može dobiti izlaganjem suncu ili propisano od lekara opšte prakse. Obično vitamin D ide uz vitamin K2, koji pomaže usmeravanju kalcijuma u ​​kosti, a vitamin D poboljšava apsorpciju kalcijuma.

 Takođe, u ovom periodu života žene mogu uzimati i magnezijum koji se nalazi uglavnom u zelenom lisnatom povrću, koje se ne konzumira redovno.

Vitamini za žene od 30-im

 Kako mnoge žene u ovom perioda života zasnivaju porodice preporuka su omega-3 masne kiseline koje se inače preporučuju kao koristan dodatak uvek.

 B vitamini se nazivaju „vitamini za stres“, a žene u tridesetim godinama često su pod stresom pokušavajući da pronađu ravnotežu između karijere, dece, doma itd., a ponekad su i podložne visokom stepenu anksioznosti.

Suplementi za žene u 40-im

 U ovom periodu preporučuje se češći odlazak kod lekara na rutinske preglede i analize. U principu, svi gore preporučeni suplementi su pogodni za 40+. U dobi od 40 godina mnoge žene ulaze u stadijum perimenopauze i nivo hormona se smanjuje.

 Tokom perimenopauze, može doći do fluktuacija nivoa estrogena koje mogu izazvati valunge, noćno znojenje i probleme sa spavanjem. Konsultujte svog lekara i pitajte ga da li vam fitoestrogeni mogu pomoći.

Suplementi za žene u 50-im

 Jasno, u dobi od 50 godina više se akcenat stavlja na vitamin D, kalcijum i vitamin K, koji se mogu nadoknaditi hranom, ali i uz pomoć suplemenata. Svi vitamini preporučeni do ovog uzrasta sada postaju izuzetno neophodni za povećanje kvaliteta života.

Koenzim K10

Prirodno se nalazi u telu, ali može usled različitih faktora biti na niskom nivou. Koenzim K10obezbeđuju energiju svakoj ćelijiu telu. 

Dodaci ishrani i suplementi moraju biti prilagođeni ishrani koju pratite, vašem zdravstvenom stanju i načinu života.

Možda će vas zanimati i 7 načina da podignete nivo energije posle 55. godine.

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness

 Izvor: Sensa/M.D.