Pravoslavni vernici 14. novembra proslavljaju praznik Vrači, posvećen Svetom Kozmi i Damjanu. Poreklom su iz Rima, a prema predanju Bog im je još u mladosti dao dar da leče ljude. Ceo život su posvetili lečenju bolesnih, a za to nisu uzimali novac, niti bilo kakve naknade, pa se zbog toga nazivaju "bezsrebrenici".

Praznik Vrači proslavljaju mnoge porodice u Srbiji kao krsnu slavu. Ovi sveci se slave dva puta godišnje - 14. jula kada se upokojio Kozma i 14. novembra kada se upokojio Damjan. Često su prikazani na freskama i ikonama sa kovčežićima u kojima nose lekove.

Običaj je da se na ovaj praznik izbagavaju fizički poslovi, a da dan treba posvetiti molitvi, miru i duhovnom razvoju. Glavni običaj je da se na dan Svetih Vrači vernici mole za zdravlje.

Molitva posvećena Svetom Kozmi i Damjanu glasi ovako:

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin."

Izvor: Sensa