Kada se u životu izgubi harmonija, često shvatimo da smo zaboravili na neke osnovne principe sreće i harmonije. Istina je da u savremenom svetu postaje sve teže pronaći mir, sa raznih strana doživljavamo udare negativnih energija, stalno smo pod stresom, od na se puno očekuje, a u toj žurbi ostane sasvim malo vremena da se posvetimo vlastitoj duši. Duša - izvorište našeg života, zahteva negou možda više nego i samo telo.

Važno je da u životu radite ono u šta verujete, da živite u skladu sa tim, a onda će vaša savest biti čista, duša odmorna i živrećete ispunjeni blagostanjem. Evo nekoliko životnih principa na koje često zaboravljamo, a neverovatno su važni:

1. Budite se sa Suncem i molite se. Molite se nasamo i to radite to je češće moguće. Čuju te, važno je samo da izgovaraš ono što ti je na srcu.

2. Budite strpljivi. Neznanje, ponos, bes, ljubomora iscrpljuju dušu. Ono što želite uz vaš trud će se ostavriti, samo budite strpljivi i ne razvijajte negativne emocije.

3. Pokušajte da budete otvorena osoba. Ne dozvolite da neko drugi usmerava vaš život. Budite otvoreni za sve ljude, ali kreirajte svoj život prema ličnim uverenjima i vrednostima.

4. Odnosite se prema gostima sa pažnjom i ljubaznošću. Počastite ih najboljom hranom, okružite ih udobnošću, tretirajte ih s poštovanjem. Još od davnina se veruje da ko prima gosta u dom i prema njemu se dobro ophodi, privlači i sreću u svoju kuću.

5. Ne uzimajte ono što vam ne pripada.

6. Poštujte baš sve što je priroda stvorila – druge ljude, životinje i biljke. Umesto da je uništavamo, prirodu razvijajte,. čuvajte, negujte, pokažite joj zahvalnost.

7. Poštujte mišljenja i principe drugih. Ne prekidajte sagovornika, ne igrajte se manipulativnih igrica, nemojte biti grubi i arogantni. Poštujte pravo svih ljudi na slobodu govora.

8. Ne pričajte o drugim ljudima loše, ne povređujte druge, jer što više njih prljate, više se prlja i vaša duša. Sva negativna energija koju pošaljete u Univerzum sigurno će vam se vratiti.

9. Svi pravimo greške, pa je važno da naučite kako da praštate. Oproštaj je lekovit za dušu.

10. Zbog negativnih misli pate um, telo, duh. Pokušajte da gledate na svet sa više optimizma.

11. Priroda je naša majka. Životinje, biljke i sva ostala živa bića su deo "porodice".

12. Deca su naša budućnost. Odgajajte ih u ljubavi, ispunite ih mudrošću, naučite ih onome što će im koristiti u životu. Naučite da svojoj deci date slobodu, pustite ih da rastu i razvijaju se. Kada dođe pravo vreme, dajte im prostora da postanu svoji.

13. Nemojte povrediti druge ljude.  

14. Nikada ne govorite neistinu, budite iskreni prema sebi i prema drugima. Univerzum nagrađuje iskrneost i poštovanje. Istina nekad može biti bolna, ali je uvek lekovita.

15. Težite harmoniji. Brinite stalno u svojoj duši, neka ona bude lepa, čista, negovana - posvetite se ličnom razvoju.

16. Budite hrabri da donesete sopstvene odluke u svakom trenutku života. Preuzmite odgovornost za svoje postupke.

17. Poštujte privatnost drugih.

18. Ne trudite se da usrećite sve ljude, vi ih ne možete menjati ako oni to ne žele. Jedini način da ih motivišete jeste da im pokažete na ličnom primeru.

19. Uvek se potrudite da saslušate druge ljude, pomozite im u nevolji, ali svako dobročinstvo činite u tajnosti.

20. Materijalne stavri su sklone propadanju i truljenju, pa se nikada nemojte previše njima opterećivati. Važno je imati novac, ali nemojte postati njegov rob.

Izvor: Sensa