Ženska seksualnost je mnogo složenija nego ona koja je zastupljena klod muške populacije. Žene su bića sa neverovatnom energijom, a psihološkinja Viktorija Parhomuč istakla je da postoji 7 seksualnih athetipova koja utiču na erotsku sferu života i seksualni život žene.

Saznajte koji je vaš:

1. Sirena - U mitologiji sirene su bića neverovatne lepote, na prvi pogled ljupka i zavodljiva, ali njihov cilj nije potraga za ljubavlju, već svojom pesmom kontrolišu um kako bi odnele žrtve. U seksualnosti žena sa ovim arghetipom koristi svoju seksualnost kako bi kontrolisala partnera. Deluju hladno i plaše se da će ih partner izdati, povrediti. Znaju da pruže zadovoljstvo u ljubavi, ali često ne znaju kako da ga dobiju.

2. Pouzdan partner ili borbena devojka - Ovo je arhetip kada je žena tu da pomogne, pruži ljubav, utehu ili podršku, ali često povezuje seksualnost sa osećajem dužnosti ili obaveze prema partneru, što je pogrešno. Često sebi nameću pritisak, ne govore o seksualnosti.

3. Žena lovac - Predstavnici ovog arhetipa ne veruju muškarcima zbog razočaranja u njih. Postizanje pažnje suprotnog pola za njih je način da se afirmišu i povećaju svoje samopoštovanje. Žena Lovac se prema muškarcima odnose isključivo konzumeristički i sa nepoverenjem, a u seksu, kao i u životu, uzimaju šta žele – zadovoljstvo im je na prvom mestu.

4. Majka - Ovaj arhetip uključuje žene koje u početku ispunjavaju ulogu "majke" za svog partnera. Zbog takvog hiper-starateljstva, muškarci počinju da doživljavaju ženu koju vole kao srodnu osobu, vremenom se gubi erotska konekcija. Po pravilu, takve žene takođe odustaju od svojih želja kako ne bi uvredile partnera, a svoje interese gurnu u drugi plan. Kao rezultat toga, odnos uopšte (i seks posebno) ne donosi zadovoljstvo nikome u odnosu.

5. Afrodita - Nežna, strastvena, seksepilna, poželjna. Ona zna kako da uživa u seksualnosti, ali u vezi zahteva trud obe strane. Afrodita je arhetip koji prihvata sebe i svoje telo, ima razvijeno samopouzdanje, voli da se zabavlja. Svesna ženska seksualnost joj omogućava da odredi granice. Ona je energična, uživa u seksualnosti i izuzetno je privlačna zbog svog stava.

6. Koketa - Ove žene retko kada ulaze u ozbiljen veze. Za njih su seksualnost i ljubav ispunjeni zabavom, flertom i hedonizmom. Ova žena voli da zavodi, da bude u centru pažnje i to joj polazi za rukom. Po pravilu, romantične veze sa koketama ne traju dugo, jer se prema dugoročnim odnosima odnose prilično površno - to je u velikoj meri posledica straha od vezivanja, odgovornosti, pa čak i od toga da joj neko može slomiti srce.

7. Ratnica - Za predstavnicu ovog arhetipa, seks je "bojno" polje na kome je važno da pokaže svoju aktivnu poziciju. U seksu, ljubavi i životu ona je moćna i dominantna, voli da eksperimentiše, unosi nove stvari u svoj seksualni život. Njena pozicija je aktivna, uvek želid a bude prva, ali često zaboravlja na potrebe i emocije partnera.

Izvor: Sensa