Neuzvraćena ljubav može biti bolna - nastavljate da volite drugu stranu i ne znate kako da odete iz ovog začaranog kruga. Tek kada osvestite i prihvatite da vam ljubav nije istom merom uzvraćena, možete otići i nastaviti dalje. Ali, samo priznanje sebi može biti najteže i zahteva mnogo energije i hrabrosti.

Mnogi psiholozi ističu da ukoliko osoba često ulazi u odnose u kojima joj ljubav nije uzvraćena, to može biti povezano sa nedostatkom ljubavi u detinjstvu. Kada je dete delimično ili potpuno bilo odbačeno od strane jednog ili oba roditelja, tokom odrastanja takva osoba ima kognitivni problem – po pravilu nije u stanju da shvati da je bila nevoljena. Uključeni su svi odbrambeni mehanizmi koji na ovaj ili onaj način omogućavaju da se objasni ponašanje roditelja.

Iz tog razloga odrasla osoba, dugo zaglavljena u neuzvraćenoj ljubavi, ne može shvatiti da ga njegov izabranik ne voli, da je u toksičnom odnosu i da zaslužuje puno više. Kako bi to uradila, osoba mora da osvesti šta ljubav podrazumeva, da se oslobodi svojih rana iz detinjstvai shvati da neki odnosi nisu vredni truda i pažnje. U ovakvim situacijama najbolje je potražiti mišljenje psihoterapeuta i psihologa.

Kada osoba neprestano opravdava ponašanje partnera koje je negativno, ona ponavlja isti šablon opravdanja koje je u detinjstvu koristila za roditelja. To stvara gusti veo iluzija koji štiti od istine, drži je u nezdravom odnosu.

Ako stekne resurse da shvati i prihvati činjenicu nesklonosti roditelja, neuzvraćena ljubav partnera obično se završava sama od sebe. Kad aosvesti rane iz detinjstva, i uz pomoć stručnjaka isceli svoje unutrašnje dete, osoba počinje da jasno uviđa zabludu trenutne privrženosti nekome ko joj ne uzvraća ljubav.

Ova svest dovodi do emotivnog oslobađanja, sazrevanja i ličnog razvoja. Ponekad je potrebno zaviriti duboko u dušu da bismo shvatili zašto se neke stvari u životu događaju baš nama.

Zaslužujete iskrenu i neizmernu ljubav - nikada to ne zaboravite!

Izvor: Sensa