Neki ljudi se pojavljuju iznenada u našim životima, privlače nas snažno i ostavljaju dubok trag. To su one osobe koje ste tek sreči, a imate osećaj da ih znate celog života, želite što više vremena sa njim da provedete, povezani ste, emocije i strasti su jake. Ovakve odnose odlikuje snažna povezanost, imamo osećaj da ne možemo da živimo bez ove osobe, a shvatamo da ova veza često prelazi granice toksičnog.

Ovakav odnos može da bude karmički ili toksičan - koja je razlika?

Karmički odnosi su odnosi "srodnih duša", ali retko se završavaju srećno. Karmički odnosi su uvek ispunjeni impulsivnim emocijama, neverovatnom privlačnošću, i stalno nastalim problemima koje morate da rešavate, jer je njihov krajnji cilj da uravnoteže vašu karmu, da vas nauče važnim i propuštenim lekcijama kako bi postojala šansa za lični rast oba partnera.

Ovi odnosi se događaju kada je potrebno da se suočite sa nekim greškama iz prošlosti, učite iz njih, osvestite šta je to što u ljubavi treba da otpustite, a šta da zaržite. Veza između vas je trenutna - to je ljubav na prvi pogled, puna strasti i emocija, ali bez budućnosti. Čini vam se da ne možete živeti bez ove osobe, da vama je suđeno da budete zajedno. U isto vreme, ne možete ostvariti harmoniju u odnosu. Imate osećaj da trčite u krug i suočavate se sa raznim problemima. Potpuno uranjate u ovu vezu, a partner za vas postaje centar Univerzuma. Plašite se da ćete ga izgubiti, a posesivnost i kontrola uvek su prisutni u karmičkim odnosima.

Istina je da su sve osobine koje imaju karmičke veze prisutne u toksičnim, nezdravim odnosima koji loše utiču na duše, emocije i zdravlje partnera. Stoga se može činiti da među njima uopšte nema razlike. Međutim, to nije tačno! Glavna razlika između karmičkih i toksičnih odnosa biće otkrivena tek nakon konačnog razdvajanja partnera.

Ako ste bili u karmičkoj vezi i naučili lekcije zbog kojih su vam poslate, osetićete olakšanje i slobodu. Ovaj osećaj za vas će biti poput preporoda. Postaćete si jači i bolji, prošavši ovaj trnovit put bola i patnje. "Stara verzija" za vas više ne postoji. Od sada postoji samo jedna nova – savršenija osoba koja je naučio da prašta, da kaže "ne", da bude ranjiva, da daje, a ne samo da uzima, počinje da sluša sopstvene želje i osećanja.

Ovaj trenutak povratka sebi i lične transformacije dolazi kada naučite karmičku lekciju. Sa druge strane, toksični odnosi nemaju takvu svrhu, nakon završetka ostavljaju psihičke traume, nezdrave obrasce ponašanja, unutrašnje strahove i komplekse. Nakon toksičnog odnosa ostaju rane koje je teško zaceliti, ali i iskustvo i svest šta više ne želimo od romantične veze.

Izvor: Sensa