Tokom godina, psiholozi su posvetili hiljade sati proučavanju ponašanja parova. Otkrili su da postoje stvari koje srećni parovi znaju ili rade instinktivno. Nivo sreće najbolje predviđaju relativno mali gestovi. Hauard Markman, direktor Centra za bračne i porodične studije na Univerzitetu u Denveru, kaže: Ne postavlja se pitanje koliko volite jedno drugo, niti koliko su vaše ličnosti usklađene. Aktivnosti koje čine razliku u odnosima srećnih parova mogu delovati sasvim uobičajeno i svakodnevno, ali istraživači tvrde da su upadljivo odsutne iz ponašanja nesrećnih parova.
Svi mi možemo da razvijemo bolje odnose ukoliko se posvetimo razvijanju sledećih životnih veština:

1. Setite se dobrih vremena

Psiholog Dženet Rejbstajn je za svoju knjigu The Best Kept Secret (Najbolje čuvana tajna) intervjuisala više od 200 parova kako bi otkrila šta je ono što njihov odnos čini toliko uspešnim. Jedna upadljiva odlika srećnih parova bila je njihova sposobnost da se sete dobrih uspomena, čak i tokom perioda sukoba. Koliko god da je situacija bila loša u datom trenutku, uspešni parovi su mogli da sagledaju širu sliku. „Čvrsto su se držali ideje da je njihov odnos više od jednostavnog zbira loših situacija i konflikata,“ kaže ona. „Oni su bili u stanju da naprave pauzu i pristupe osećanjima vezanim za srećnije trenutke.“

2. Ne morate da se izvinjavate

Odlazak na spavanje, iako ste ljuti, nije smrtna presuda za vezu – to je još samo jedan način da ublažite napetost. Dostupne su nam sve strategije za prekid sukoba ili za stvaranje prilike za popravljanje odnosa. Stav da svađa uvek mora da ima zaključak i da bude praćena izvinjenjem može biti veoma štetan. U stvari, najbolje je prihvatiti da u većini slučajeva bračne razmirice ne mogu biti rešene. „Parovi provedu godine i godine pokušavajući da promene mišljenje jedno drugom, ali to jednostavno ne može da se desi“, kaže Gotman. To je zato što je većina neslaganja ukorenjena u fundamentalnim razlikama u načinu života, tipu ličnosti ili vrednostima. Možda zvuči fatalistički, ali on insistira na tome da nam prihvatanje te činjenice može pomoći da prevaziđemo sukob, kao i da razvijemo strategije za pomirenje, umesto da budemo zarobljeni u istoj beskrajnoj borbi.

3. Zajedničke aktivnosti

Druga definišuća karakteristika parova koje je Rejbstajn ispitivala je način na koji provode vreme kad su zajedno. Uvek su nam govorili da bi partneri trebalo po svaku cenu da čuvaju vreme koje provode nasamo. To svakako može pomoći, ali Rejbstajn kaže da je zajedničko učestvovanje u svakodnevnim aktvnostima, bilo da je u pitanju nedeljna nabavka ili seckanje povrća, ono što obeležava rutinu srećnijih parova. „Zajednički obroci, odlazak u krevet u isto vreme – određena količina takvog ponašanja je neophodna“, kaže ona.

4. Dodir je važan

Još je davne 1938. godine psiholog sa univerziteta Stenford Luis Terman otkrio da je veza između učestalosti polnih odnosa i ukupnog zadovoljstva u vezi zapravo beznačajna. „Ono što seksualno zadovoljni parovi imaju zajedničko je mogućnost uživanja u bliskom fizičkom kontaktu, što ne mora uvek da bude seks“, kaže Kvilijam. „Tajna srećnih parova je u tome da su oni u stanju da vide dve aktivnosti – seks i pokazivanje nežnosti – kao različite i odvojene.“ Tokom jednog istraživanja, uočeno je da većina uspešnih parova daleko češće ima kratke kontakte neseksualne prirode. Jedan partner bi dotakao rame drugom kada im se putanje ukrste, seli bi malo bliže jedno drugom... Upravo su ovi sitni gestovi, a ne seks, ono što pravi razliku.

5. Budite saosećajni

Dr Su Džonson, psiholog i direktor Instituta za parove i porodice u Otavi, radila je sa stotinama parova i njen osnovni nalaz je da su srećni parovi najosetljiviji na ranjivost partnera. „Osvestiti uticaj koji imamo na naše najmilije može biti vrlo teško u trenutku kada smo ophrvani sopstvenim osećanjima“, kaže ona. Najuspešniji parovi su svesni da je svako osetljiv na emocije koje drugi pokazuje, i ulažu napor da regulišu svoje ponašanje.

6. Istina nije uvek najbolja

Možda vam ovo deluje kontraproduktivno, ali težnja za potpunom iskrenošću sa partnerom nije uvek korisna. Prema Gotmanu, najuspešniji parovi su u stanju da se kontrolišu, čak i tokom žučne rasprave. Parovi koji izbegavaju da izgovore svaku kritičku misao tokom rasprave o osetljivim temama su dosledno najsrećniji, objašnjava.

Izvor: Sensa