Neuzvraćena ljubav može da bude bolna, teška, tužna. Samo saznanje da nekoga volimo, a da nam ta osoba ne uzvraća može da otvori emotivne rane.

Zaljubljivanje pomaže da se ožive emocije. Kada se zaljubite, poklanjate deo sebe. Stalo vam je do nekoga. Čak i ako ništa ne uspete sa ovom osobom, vaše emocije se ne gase tako lako.

Da li se sećate tog trenutka kada ste pogledali voljenu osobu i sve je odjednom postalo drugačije? Osećali ste se tako živo, doživeli ste nešto što možda nikada ranije niste iskusili. I želeli ste da ta druga osoba oseća isto kao i vi. Očekivali ste to, verovali ste u to, a onda ste se razočarali.

Kada se to dogodi, važno je da se oslobodte neuzvraćene ljubavi. Dajte sebi vremena da patite - ne samo zbog gubitka potencijalne budućnosti sa ovom osobom, već i zbog gubitka vaših fantazija o njoj.

Veza koju ste zamišljali – ona koja vam se iscrtavala u glavi svaki put kada biste mu uhvatili pogled – nije stvarna. Često idealizujemo u svom umu osobu u koju smo zaljubljeni, vidimo kod nje samo pozitivne i neverovatne osobine. Možda niste bili sa ovom osobom, možda se između vas nije ostvario dublji odnos, ili vam drugi govore da preterujete sa emocijama - vi ih ne potiskujte. Pustite da sva osećanja isplivaju na površinu, suočite se sa njima, proživite ih kako biste se osetili oslobođeno.

Ako ste u odnosu u kojem vam ljubav nije uzvraćena, razmislite - Da li vas prisustvo ove osobe u vašem životu sprečava da rastete? Da li ova veza umanjuje vaše samopoštovanje? Ako je odgovor da, vreme je da otpustite i da krenete dalje. Predmet vaše ljubavi možda nikada neće razumeti šta osećate i zašto vas toliko boli. Ne pokušavajte da ga naterate da to uradi. Ne pokušavajte da ga menjate, već se posvetite sebi.

Koliko god suočavanje sa bolnim neuzvraćenim ljubavima jeste teško, to nam donosi i razne lekcije. Uči nas da to nije ljubav, jer kada je ljubav prava, ona je iskrena, prijatna i obostrana. Kada je nađete, bićete uvereni da je to tako. Negativna iskustva u ljubavi nas mogu povrediti, ali i podstaći da se menjamo nabolje, posvetimo sebi i rastemo. I na kraju, znamo na kakve veze više ne pristajemo.

Izvor: Sensa