Možda deluje kao izlišna stvar ali nije sve za šta mislimo da je ljubav zaista ljubav. Naš um ima jake odbrambene mehanizme koji deluju kad god naša ličnost pomisli da je u opasnosti. Tada sebi možemo pričati različite priče i držati se obrazaca ponašanja koji nam nisu korisni samo zato što naš ego misli da će se tako zaštititi. Tako je sa mnogim stvarima i tako je i sa ljubavlju. Dešava nam se da ljubav i zaljubljenostpomešamo sa nečim što one nikako nisu. Iako postoji uverenje da je situacija kada "ne možemo jedno bez drugog" karakteristična za ljubav i zaljubljenost - to i nije baš tako. Zapravo, ne može biti dalje od istine. Kozavisni odnos između partnera je više od samog ponašanja - to je duboki deo karaktera i nije nešto što možete samo da se uključi i isključi kao svetlo. Kozavisnost je često karakteristična i za odnose sa ljudima koji pokazuju visok stepen narcizma. Ponekad su potrebne godine rada da bi se prepoznale i eliminisale kozavisne tendencije.

Šta je kozavnost ili zavisnost u odnosima?

Kozasvisnost se često definiše kao osećanje ekstremne zavisnosti od drugog, osećanje odgovornosti za svoja osećanja i dela i nezdrava odanost vezi po cenu sopstvenih potreba. Uprkos prefiksu „ko-“, kozavisni je obično samo jedan tip osobe u vezi. Ova osoba se često naziva i „davalac“, a druga osoba „primalac“ ili „korisnik“.
Zavisna osoba ulazi u vezu da bi je iskoristila jer se zbog toga oseća potrebnom. Obično ih privlače ljudi sa ekstremnim potrebama, posebno zavisnici koji su toliko disfunkcionalni da ne mogu sami da se brinu o sebi. Takođe često ulaze u odnose sa narcisoidnim osobama koje imaju preteranu potrebu za divljenjem i odanošću.
Sve ovo čini da se kozavisni osećaju potrebnim, a to osećanje je važnije od bilo koje njihove potrebe, poput samopouzdanja ili da budu tretirani sa pravom ljubavlju i poštovanjem.

Znakovi da niste zaljubljeni, već da ste samo zavisni

1. Samo dajete

Zdravi odnosi imaju ravnotežu davanja i primanja. Možda ćete danas učiniti nešto sjajno za svog partnera, na primer, da skuvate fantastičnu večeru, a on će učiniti nešto za vas sutra, na primer, da vodi decu na časove karatea. Ovo takođe funkcioniše kada su emocije u pitanju. Ove nedelje, vaš partner možda prolazi kroz težak period na poslu, a vi ste tu da mu pružite podršku. Sledeće nedelje, kada vi ne budete u sjajnom raspoloženju, biće tu za vas sa ramenom za plakanje.
Ali ako se vaša veza uvek zasniva na tome da vi dajete, a on ne čini ništa, to je veliki znak da ste kozavisni.
Razmislite o tome. Bez obzira koliko je teško, uvek mu posvećujete svoje vreme, pažnju i brigu. Da li on ikada uzvrati uslugu?

2. Vaš partner samo uzima

Druga strana medalje, kada ste u zavisnoj vezi, jeste da je druga osoba uvek spremna da od vas uzima i uzima - da iscrpljuje vašu ljubav, razumevanje i emocije do krajnjih granica. Da li vam ovo zvuči kao ljubav?
Ako vaš partner samo uzima i uzima, a da nikada nije izrazio da ceni ono što radite za njega, to je veliki znak da ste kozavisni.

3. Svoju vrednost definišete kroz potrebe druge osobe

Budite iskreni – zbog čega se osećate dobro u vezi koju sada imate? Ako je potreba na vrhu vaše liste, možda ste kozavisni jer je ovo definišuća karakteristika kozavisnosti. Umesto da osećate sopstvenu vrednost kroz pozitivne strane svog karaktera, svoje veštine i svoje snage, osećate da imate vrednost kada ste nekom drugom potrebni.
Da li to znači da ako ta osoba ode ili odjednom im više niste potrebni, onda više nemate nikakvu vrednost kao osoba? Da, sjajno je osećati se željenim i potrebnim, ali ako je to sve što imate u vašoj vezi zbog čega se osećate dobro, verovatno je to kozavisnost, a ne ljubav.

4. Živite u strahu da vas ne ostavi

Niko nikada ne želi da ljubav nestane.I prirodno je nadati se da će sve uspeti. Ali ako zaista živite u strahu da će vas partner ostaviti, to je znak kozavisnosti, a ne ljubavi. Ova nesigurnost je verovatno zasnovana na načinu na koji cenite sebe u vezi.
Ako mislite da vredite samo ako ste im potrebni, verovatno ćete takođe pomisliti da će vas partner ostaviti čim pronađe neki drugi način da ispuni svoje potrebe. To može biti druga osoba ili drugo mesto za život – šta god da je, stalno se osećate nesigurno.

5. Imate nisko samopoštovanje

Kako znate da li ste kozavisni? Jedan od velikih znakova je da imate nisko samopoštovanje. To znači da merite svoju vrednost i da vam stalno nešto nedostaje. Osećate da vaša sopstvena uverenja i vrednosti nisu dovoljno dobri.
Odakle dolazi ovo duboko ukorenjeno osećanje? Većina kozavisnih osoba nije zadovoljila svoje potrebe na adekvatan način u detinjstvu. Ovo uključuje važne potrebe za sigurnošću, ljubavlju i pažnjom. Kada odrastu, često traže ove stvari na nezdrave načine jer ispunjavanje ovih potreba postaje važnije od bilo čega drugog. Razvija se snažna potreba za spoljnom validacijom zbog čega je ovakvim ljudima neophodno da osećaju da su potrebni drugima.

6. Ne osećate da ste sposobni da donosite dobre odluke

Ovo je povezano sa nekim drugim znacima, kao što su nisko samopoštovanje i nedostatak kontrole. Zašto kozavisne osobe osećaju takvu strepnju kada je u pitanju donošenje odluka? Prvo, nedostaje im samopoštovanje koje im pomaže da veruju u svoju sposobnost da donose dobre odluke.
Drugo, oni uvek žele da udovolje svojim partnerima, tako da za njih to što moraju da naprave izbor znači da rizikuju da naprave pogrešan izbor i izazovu nezadovoljstvo. 
Kada nekoga zaista volite odluke ne donosite samo da biste zadovoljili partnera niti ih procenjujete na osnovu toga kako bi partner mogao da reaguje na njih.

7.  Partner vas zlostavlja

Ako vas partner zlostavlja, on vas zapravo ne voli i ne ceni. Ovo važi za svaku vrstu zlostavljanja, bilo da je fizičko, verbalno ili emocionalno. Američko psihološko udruženje definiše zlostavljanje kao „interakcije u kojima se jedna osoba ponaša na okrutan, nasilan, ponižavajući ili invazivan način prema drugoj osobi“. Dakle, ako vas partner više puta tretira na bilo koji od ovih načina, ne daje vam ljubav i poštovanje.

Obavezno se obratite stručnjacima za pomoć ako osećate da vas partner zlostavlja na bilo koji način.

Možda će vas zanimati i 9 koraka da prebolite raskid.

Sensa

BONUS VIDEO.