Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAGANE VEŽBE KOJE TREBA URADITI UJUTRU ILI UVEČE - OPUŠTAJU MAKSIMALNO TELO I UM: Savršena priprema za meditaciju

Odgovarajuće posture i pokreti mogu znatno da vam olakšaju proces meditacije, pa bi trebalo da pre početka meditiranja uradite ove 3 joga poze...

 10 joga poza za meditaciju488817376 Izvor: Shutterstock

Ukoliko želite da meditirate pravilno, potrebno je da se prethodno prirpemite. Uz 10 joga poza koje bi trebalo da uradite pre početka meditiranja, bićete više prisutni i koncentrisani.

Ova serija joga vežbi podstiče ravnotežu: na rukama, šakama i kolenima, i stojeći na jednoj nozi, kao i pri kretanju kičme u svim pravcima - napred, nazad i bočno. Možete da ih radite kad god želite da radite na ravnoteži i prisustvu u svom telu i umu. Ovo može biti prva stvar koju ćete uraditi ujutru ili poslednja stvar pre odlaska u krevet, ili bilo kada tokom dana. Potrebno je oko pet minuta, ali slobodno ponovite ceo niz ili bilo koju pojedinačnu vežbu koliko god puta želite.

Pročitajte još

Dok se krećete kroz poze, primetite kada vam um zaluta i vratite pažnju na dah ili bilo koji drugi fizički osećaj, kao što su istezanje, podrhtavanje ili umor mišića. Tako ćete znati kada da se aktivirate, a kada da se opustite.

Posebno je korisno uraditi ovaj niz pre meditacije, jer će stvoriti snagu, fleksibilnost i izdržljivost koji će podržati fizički napor potreban za sedenje. Ove jednostavne joga vežbe su i odličan ventil za stres pa će vam pomoći da se opustite, budete prisutni i zaboravite na probleme. 

Evo niza od 10 jednostavnih položaja i pokreta koje možete koristiti kao deo sedeće meditacije:

1. Meditacija hodanjem rukama

Stavite desnu ruku na pod. Zatim stavite levu ruku na pod. Desnom rukom idite malo napred. Zatim ponovite ovaj pokret levom rukom.

2. Pronađite ravnotežu na sve četiri

Odvojite vreme i primetite kako vam se težina prebacuje na ruke dok stojite u pozi. Kretanje: Prebacite težinu na desnu ruku i desno koleno, zatim na levo, napred i nazad. Polako se ujednačite na sve četiri.

3. Poza mačke

Prilikom sledećeg udisaja podignite zadnjicu i grudi, dok istovremeno spuštate kičmu i zadnjicu prema zemlji.

4. Poza krave

Izdahnite, i obrnite prethodni položaj mačke u položaj krave. Podignite struk; spustite glavu i repni deo kičme. Ponovite 3. i 4. vežbu, krećući se sa dahom, 5 do 10 puta. Krećite se polako i pokušajte da osetite svaki deo kičme dok se izvija na jednu stranu, a zaokružuje na drugu stranu.

Saznajte i...

5. Ustanite

Odmaknite desnu ruku, odbijte se levom rukom od poda, a zatim se prebacite na stopala i ustanite. Kao i uvek, ako vam pažnja zaluta vratite misli na fizičke senzacije.

6. Rotacije ramena

Ispružite ruke u stranu. Udahnite i okrenite ruke tako da su vam dlanovi okrenuti prema gore. Izdahnite i okrenite ruke i dlanove unazad. Započnite ovu radnju od ramena, dozvolite da vam prsti budu poslednji deo koji se pomera gore-dole.

7. Bočno izvijanje

Udahnite, pomerite ruke na gore. Izdahnite, savijte se desno. Udahnite, pomerite ruke gore. Izdahnite, savijte se na levo. Obratite pažnju na pokrete s jedne na drugu stranu, kao i na položaj glave.

8. Poza stolice

Udahnite, podignite ruke i savijte kolena u pozu stolice - dva pokreta istovremeno! Da li vam je um još uvek u telu? U sobi? Nežno ga pustite da se vrati.

9. Savijanje nogu

Dok izdišete, stanite na levu nogu, a podignite savijenu desnu nogu. Vratite se u pozu stolice i ponovite sve isto na drugu strani. Ponovite vežbu desno i levo, 5 do 10 puta.

10. Stojeći položaj

Ostanite mirni, držeći oči otvorene. Obratite pažnju na ono što vidite. Uzemljite se u svoje okruženje. Osetite stopala na podu. Posmatrajte kako se vaš dah kreće. Možete ponoviti ceo ovaj niz. Slobodno to radite koliko želite.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj