Najčešće se fokusiramo na to da brinemo i pružimo sve što je potrebno ljudima koje volimo. Ne štedimo saosećajne i mudre reči kada uočimo da ljudi oko nas pate. Ipak, retko kada sa toliko ljubavi pristupamo sebi. Jedno od mogućih uverenja koje podržava to odricanje ljubavi i nežnosti sebi, jeste da mislimo da ih ne zaslužujemo. Meditacija koju predstavlja Šeron Salzberg je praksa koja nas podseća da smo vredni ljubavi i saosećanja jednostavno zato što postojimo i da ne moramo ništa da zaslužujemo.

Meditacija za otvaranje srca

1. Zamislite da ste okruženi ljudima koji vas vole. Sedite udobno, oči možete ali i ne morate zatvoriti i zamislite sebe okruženu bićima prema kojima osećate ljubav. Ne morate pod obavezno da poznajete sve ljude koja vas okružuju: neki su vam možda izvor velike inspiracije, neki možda nisu više među nama, a neki od njih mogu biti istorijske ili mitološke ličnosti.

2. Primite ljubav od onih koji vas vole. Osetite kako primate tu energiju, pažnju, nežnost i brigu od svih bića koja stoje u krugu oko vas. Tiho ponavljajte rečenicu koja najbolje opisuje ono što vi želite sebi, ne samo danas, već dugoročno. Rečenice su vaše lične afirmacije i neka budu ekspresivne i otvarajuće. Na primer možete reći: Da budem sigurna, srećna i zdrava. Da živim sa lakoćom u srcu.

3. Primetite sada kako se osećate dok primate ljubav. Dok vizuelizujete sebe u centru kruga ljubavi, mogu se javiti različite emocije. Možete osetiti zahvalnost ili strahopoštovanje ali možete osetiti i stid i poželeti da se sakrijete od sve te pažnje koja je usmerena na vas. Koje god emocije da se pojave samo ih propustite kroz sebe, primetite i pustite. Vaše sidro su fraze ili afirmacije koje ste za sebe kreirali: Da budem sigurna, srećna i zdrava. Da živim sa lakoćom u srcu.

4. Otvorite se da primite i prihvatite ljubav. Zamislite da vaša koža kroz otvorene pore propušta ovu toplu energiju punu ljubavi. Samo puštajte energiju kroz svoju kožu. Ne morate ništa da uradite da biste zaslužili da vas drugi prepoznaju, potvrde vaše postojanje ili vas vole. Dovoljno je što postojite.

5. Sada pošaljite ljubav ljudima koji vas okružuju. Možete ljubav i ljubaznost koje primate od njih samo pustiti da poteče i prema njima, a zatim i ka svim bićima izvan tog kruga. Tako ono što dobijate transformišete u davanje. Vi dajete ono što u svetu oko vas zaista postoji – ljubav i saosećajnost postaju deo vas i deo onoga što možete da izrazite. Kada osetite da ste spremni lagano otvorite oči.

Izvor: Sensa