Strah ima samo jednu korisnu svrhu: da nas zaštiti od nadolazeće opasnosti. Međutim, strah nije koristan kada uzrokuje neprekidnu anksioznost, gubitak sna, napade panike, stalnu napetost i, kako kaže Dalaj Lama, narušavanjem unutrašnjeg mira. To je možda razlog zašto je filozof Bertrand Rasel rekao: „Pobediti strah je početak mudrosti. Iako strah neće magično nestati, postoje vešti načini da se on smanji.

Evo pet budističkih metoda za onemogućavanje i prevazilaženje straha.

Smanjite konzumiranje vesti

Ogroman izvor straha stvaraju mediji. Iako je informisanost korisna, stalno čitanje i slušanje vesti može da postane zavisnost koja proizvodi ne samo strah već i anksioznost, bes, podele i netoleranciju. Zato budistički učitelji naglašavaju da je previše konzumiranja vesti loše za duhovno i emocionalno zdravlje.
Phap Dung, budistički monah, kaže da prestanete da pratite vesti i nudi sledeću alternativu: „Idite i pronađite utočište u prirodii pronađite razlog u kome vaše srce ne oseća očaj. Ovo je lek.”

Vežbajte snažno upravljanje umom

Da li vi upravljate svojim umom ili vaš um upravlja vama? Evo lekcije o upravljanju umom koju je otkrio Ajan Bram, duhovni direktor Budističkog društva Zapadne Australije: „Naučio sam da strah uvećava stvari. Kada ste uplašeni, zvuk miša liči na približavanje tigra koji jede monaha. Strah uvećava stvari… razmislite o tome kako dopuštamo da se to dešava rutinski – mačja ogrebotina može postati besnilo, glavobolja može biti znak tumora na mozgu…” Zato je praktikovanje snažnog upravljanja umom od vitalnog značaja za smanjenje strahova.

Promovišite pozitivnost

„Izaberite da budete optimisti; bolje je” je mudrost Dalaj Lame. Kada smo u negativnom, uplašenom stanju uma, te emocije nas izazivaju da se prisećamo prethodnih neprijatnih iskustava, pa se osećamo još nesigurnije i nestabilnije. To se može sprečiti okretanjem mentalnog prekidača za prelazak sa negativnog na pozitivno, sa straha na nadu.
Svami Sivananda je često podsećao ljude: „Ako znate metod podizanja suprotne misli, onda možete voditi srećan, harmoničan život u miru i moći. Misli o ljubavi će odmah neutralisati misao mržnje. Pomisao na hrabrost će odmah poslužiti kao moćan protivotrov protiv pomisli na strah.”

Meditirajte

Psihološkinja Sabrina Romanof, piše da postoji dovoljno istraživanja koja podržavaju ideju da redovno praktikovanje meditacije ublažava strah i anksioznost. Ovo uključuje:

  • Smanjenje veličine amigdale, ili dela mozga odgovornog za strah, anksioznost i stres. Ovo može pomoći u smanjenju nivoa stresa i anksioznosti.
  • Povećanje debljine hipokampusa, odnosno područja mozga odgovornog za učenje i pamćenje.
  • Deaktiviranje mreže podrazumevanog režima (DMN) ili regiona mozga koji je odgovoran za lutanje uma i misli koje izazivaju anksioznost.
  • Smanjenje fizičkih simptoma stresa i anksioznosti, kao što su povećan broj otkucaja srca i povećana napetost mišića.

Meditaciju za upravljanje strahom promovisao je i Tič Nat Han, budistički monah i pisac, koji je rekao: „Terapeutska moć meditacije je veoma velika, što sada pokazuju savremena naučna istraživanja. Prakse svesnog disanja, sedeće meditacije i meditacije hodanja oslobađaju napetosti u telu, a takođe i u umu.” Dodao je da mirno sedenje sa fokusom na nežno disanje omogućava telu da oslobodi napetost dok istovremeno donosi ravnotežu i isceljenje.

Izazovite i osporite mentalne distorzije

Lako nas privlače misli koje pojačavaju strah, smanjuju samopouzdanje, podstiču anksioznost i generalno čine da se osećamo jadno. Stoga je ključno da brzo izazovemo i osporimo tu vrstu razmišljanja. Piter Grinspun, doktor medicine, lekar i autor, iznosi ovo zapažanje: „Veliki deo uklanjanja naših kognitivnih distorzija je jednostavno biti svestan i obraćanje pažnje na to kako sami sebi uokvirujemo stvari. Dobre mentalne navike su jednako važne kao i dobre fizičke navike. Ako stvari postavimo na zdrav, pozitivan način, gotovo sigurno ćemo iskusiti manje anksioznosti i izolacije. To ne znači da ignorišemo probleme, izazove ili osećanja; samo da im pristupamo sa stavom „možeš učiniti“ umesto da dozvolimo da naše misli i osećanja pojačaju našu anksioznost.”

Iako postoji mnogo oblika straha i raznih razloga za njegovo pojavljivanje, možete koristiti vešte metode da prevaziđete strah i vodite srećniji i mirniji život. Kada se pojavi strah, setite se ovog motivišućeg uvida Dainina Katagirija, osnivača centra za zen meditaciju u Minesoti u Mineapolisu: „Vi ste Buda, zato naučite da se ponašate kao Buda."

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

Vežba disanja za smanjenje stresa TikTok/bohobeautifullife