Ukoliko imate izazov da svake večeri potpuno opustite telo i misli i utonete u san, predlažemo da poslušate ovu vođenu meditaciju.

Rutina i higijena spavanja su jako važne kako bismo optimalno funkcionisali i bili odmorni i zdravi, pa zato i ne čudi što je kvalitetan noćni odmor mnogim ljudima postao važna stavka blagostanja.

Ipak, koliko god da vodimo računa o sebi, desiće se da nam je teško da se potpuno opustimo i utonemo u san. I upravo zato poslušajte već večeras ovu vođenu meditaciju i uživajte u dubokom snu!

 Ukoliko želite da pokušate sami da meditirate predlažemo sledeću meditaciju objavljenu na sajtu mindfull.org.

1. Udobno se smestite na svoj krevet. Lezite i neka vam noge budu u širini kukova, 

2. Počnite tako što ćete obratiti pažnju na svoj dah. Obratite pažnju, koliko god možete, na fizičke pokrete vezane za disanje, kao što je podizanje i spuštanje stomaka. Ili, ako više volite, više fokusirajte svoju pažnju na vazduh koji ulazi i izlazi iz vašeg nosa i usta.
Normalno je, čak i očekivano, imati misli — dosta njih. Vaš um kreira igrokaz celog dana koji je za vama ili je zaokupljen brigom za sutra. Prepoznajte te navike, a zatim ih pustite. Označite sve što vam privuče pažnju i vratite se da primetite dah. Udahnite... i izdahnite.

3. Obratite pažnju da li vas obuzime napor, frustracija ili strah. Primetite misli o samokritici ili frustraciji i vratite se na samo jedan dah, još jednom. Misli su samo misli. Udah - izdah. U ovom trenutku ne morate ništa da popravite ili promenite. Obratite pažnju kuda idu vaše misli i označite ih kao „misli“. Vratite se jednom sledećem dahu, iznova i iznova.

4. Preusmerite pažnju na senzacije u svom telu. Počnite tako što ćete pomeriti svoju svest na fizičke senzacije u stopalima. Ne morate da mrdate prstima ili pomerate stopala, samo ih primetite - temperaturu ili pritisak vaše pete na ćebe ili prostirku ispod vas.

Sa stopala pomerite pažnju na potkolenice. Otpustite očekivanje da se bilo šta dogodi. Pomerajte pažnju iz listova, preko kolena do butina. Ako osećate bilo kakav osećaj stresa ili napetosti, pokušajte da se opustite.

Zatim pomerite pažnju kroz zadnjicu i karlicu, pa u stomak.. Možda ćete primetiti da vam se dah pomera gore-dole, ili druge fizičke senzacije, ili ponekad čak i odraz emocija (možda se emocija poput straha ili besa odražava u stomaku u obliku napetosti ili stezanja). I dok se krećete iz stomaka, a sada u grudi, zabeležite svaki put kada vam um zaokupe misli o nelagodnosti ili ometanju. A zatim nežno i sa strpljenjem, vratite se dahu. Udah - izdah.

Preusmerite pažnju na svoje šake i donje ruke, ponovo bez aktivnog pomeranja ili promene bilo čega..
Zatim se krećete kroz vrat i ulazite u mišiće lica, možda primetite mesta zatezanja ili štipanja, a zatim nežno, najbolje što možete, opustite te mišiće. A onda na nekoliko trenutaka budite svesni fizičkih senzacija u celom telu.

5. A sada, ako ste još budni, vratite pažnju na dah, svaki put kada um odluta u prošlost ili u budućnost, ili gde god želi da ide. Ako vam je to korisno sidro za vašu pažnju, možete brojati udisaje - jedan, izdah - jedan, udah - dva, izdah - dva... Kada dođete do deset, počnite ponovo od jedan.
Ako vam brojanje postane ometanje, onda samo nastavite da dišete — gde god da osetite da dah ulazi ili izlazi iz vašeg tela, ili kako vam se stomak i grudi dižu ili spuštaju. Nastavite sada sami, brojeći udisaje do deset, strpljivo vraćajući pažnju kad god postanete ometeni. Ako izgubite pojam o brojanju, to je u redu. Počnite ispočetka gde god se poslednji put sećate.

(Sensa)

BONUS VIDEO: