Snagu možemo doživljavati na razne načine, ali ona naga koja je zaista dragocena jeste ona emotivna. Kada kažemo snažan čovek, mislimo na čoveka sa veliim srcem, onog koji zna kako da se izbori za sebe i ostvari svoje snove.

Jedan citat drevnog filozofa Konfučija jasno otkriva kako da napravite razlikku između snažnog i slabog čoveka:

"Jaka osoba postavlja zahteve sebi, slaba - drugima"

Evo detaljne analize kako možemo ovu poruku iskoroistiti u životu i šta ona predstavlja:

Slabi traže krivce u bližem i daljem okruženju, ali nikada u sebi. Oni se uvek žale na druge, svi su im naneli nepravdu, a sami ne preuzimaju odgovornost nikada. Samo jaka osoba shvata da je ovo samoobmana i istovremeno zamka za sebe.

Jaki manje krive druge, ne vidi smisao u tome. On razume da to nije konstruktivno i da neće doneti rezultate. Osoba koja je emotivno i mentalno jaka jednostavno nije navikla da se žali na nekoga i nešto, već traži načine, opcije, želi da sebe poboljša, da se sama pobrine za svoj život.

Jaka osoba će u izazovnoj situaciji sebi postavljati sledeća pitanja i postarati se da na njih pronađe odgovore:

- Šta mogu da uradim u ovoj konkretnoj situaciji?

- Da li sam dao sve od sebe, ili postoje druge opcije?

- Da li sam to uradio dobro, kvalitativno, ili mogu još da poguram?

- Kojim resursima raspolažem, a koje treba pooštriti

Jake osobe rade ono što zavisi od njih - Ne mogu da kontrolišu sve oko sebe, ne mogu da utiče na sve redom. Ali samoupravljanje je u njihovoj moći. Jaka osoba ne znači svemoćna, ali je spremna da se suoči sa izazovom i nikada ne odustaje od borbe. Želi da samostalno donosi odluke u svom životu, da bude odgovorna za njih. Ona zna šta eli i zna da ima puno snage to i da postigne, zato njen put uglavnom vodi do uspeha.

Izvor: Sensa