Menopauza je period života koji mnoge žene povezuju sa raznim izazovima, testovima i preprekama, kako na fizičkom, tako i na mentalnom nivou. Simptomi sa kojima se najčešće suočavaju žene u menopauzi su valunzi (talasi vrućine), pojačano znojenje, nesanica, nagle promene raspoloženja, izostanak menstruacije, usporen metabolizam, problemi sa kostima, osteoporoza... Obično se javlja nakon 45. godine, ali može se javiti i ranije i znatno kasnije, sve zavisi od zdravlja žene, kao i od mnogih drugih faktora.

Iako ovaj dijapazan simptoma zaista zvuči neprijatno, menopauza ne mora biti period negativnosti. Kako će uticati na vas, zavisi isključivo od vas. Uz pravilnu i izbalansiranu ishranu, fizičku aktivnost, tehnike opuštanja i vedar duh, zaista i u menopauzi možete živeti savršeno srećno i zadovoljno.

Ako ipak želite da odložite menopauzu i još malo sačekate, to možete učiniti na prirodan način, odnosno preko namirnica koje konzumirate. Jelovnik na kojem su plava riba, mahunarke, posebno sočivo i grašak, kao i ostalo povrće, menopauzu može odložiti za čak godinu i po dana. Sa druge strane, ishrana u kojoj prevladavaju ugljeni hidrati za isto toliko može ubrzati dolazak menopauze, tvrde naučnici sa britanskog Univerziteta u Lidsu.

Napominju da ugljeni hidrati utiču na prestanak stvaranja ženskih polnih ćelija, dok ih mahunarke, sa druge strane, podstiču, što odlaže menopauzu.

Izvor: Sensa