Razvijena ljubav prema sebi nije narcisoidnost, već neophodna stvar da biste živeli srećno i ispunjeno. Kada imate dovoljno ljubavi prema sebi, vaše samopuzdanje je poboljšano, osećate se bolje u svojoj koži, spremni ste sebi oprostiti za greške i nesavršenosti i jednostavno i sa lakoćom živite i uživate.

Na naše samopoštovanje utiču mnoge stvari, a najveći uticaj uglavnom imaju kritike drugih ljudi, naročito od strane roditelja u detinjstvu. Ipak, sve se da popraviti i usavršiti, pa tako i naše samopouzdanje i vera i ljubav u sebe.

Evo kojih 5 znakova pokazuju da žena voli sebe:

  • odaje osećaj unutrašnjeg mira
  • veruje u sebe
  • drugi ljudi su obično srećni u njenom prisustvu
  • oseća, voli i poštuje svoje telo
  • trudi se da diše mirno i duboko

Predlažemo nekoliko tehnika koje mogu pomoći da razvijete ljubav prema sebi i postanete šarmantna i atraktivna osoba koja zrači sjajnom energijom:

1. Napišite sebi ljubavno pisemo

Sadržaj pisma treba da bude ispunjen vašim pozitivnim karakteristikama, kvalitetima i sposobnostima. Na ovaj način osvestićete koje su sve vaše vrednosti i zasluge i počećete na njih više da se fokusirate.

 Ako ne znate kako da počnete, odgovorite na sledeća pitanja:

  • Ponosna sam ...
  • Pohvaljena sam zbog...
  • Moja glavna prednost je ...
  • Poštuju me me zbog...

Redovno praktikujte i ponavljajte ovu tehniku dopunjujući pismo svojim novim kvalitetima, a zatim ga pošaljite sebi na mejl i uživajte u čitanju.

2. Oprostite sebi baš sve

Kako biste podstakli samopouzdanje i harizmu, neophodno je da sebi oprostite za sve greške, loše odluke i pogrešne procene. Uzmite običan list papira, podelite ga u tri kolone. Levo, u kolonu, zapišite sve što mislite da ste u životu uradili loše ili pogrešno. U centralnu kolonu zapišite "rok zastarelosti", odnosno, koliko dugo vas ovo brine? Uveče, na kraju dana, sedite i računajte koliko ste vremena već potrošili na ova iskustva. Zatim u treću kolonu napišite istu frazu - "Opraštam sebi", ponovo pročitajte napisano sve dok ne budete svesni da ste zaista sebi oprostili.

3. Zaslužuje ljubav i sreću

Ujutru, dok se šminkate, umivate ili perete zube, pogledajte se u ogledalo i podsetite sebe na svoje kvalitete, lepotu i vrednosti. Fokusirajte se na ta što zaslužujete - apsolutnu sreću, ljubav i uspeh.

Pred ogledalom, izgovorite sledeće afirmacije:

Divna sam baš ovakva kakva jesam!

Malim koracima idem ka svom cilju i ponosna sam na sebe.

I ja, kao i drugi, svaki dan grešim, ali to je bolje nego da uopšte ne radim ništa!

Znam da je nemoguće biti srećan stalno, Sunce takođe ne sija svaki dan. Ali koliko god vreme bilo loše, Sunce će se i dalje pojavljivati iza oblaka. Suze će uvek ustupiti mesto osmehu. A na meni je da odlučim koliko će loš period trajati.

Znam da volim i da me vole. Zašto? Jer ja to zaslužujem!

Izvor: Sensa